Dnevne novosti

Tunižani u nedjelju biraju prvog demokratskog predsjednika

20.12.2014 08:02 TUNIS, 20. prosinca 2014.(Hina), Tunižani u nedjelju treći put izlaze na izbore u dva mjeseca, ovaj put na drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će se ogledati šef parlamentarne većine Bedži Said Esebsi i aktualni prijelazni predsjednik Monsef Marzuki.
Esebsi ima 88 godina i kandidat je sekularne stranke Nida Tunis koja je na parlamentarnim izborima u listopadu s vlasti smijenila islamističku Enahdu. U prvom je krugu osvojio 39,5 posto glasova i lagani je favorit u drugom. Suprotstavit će mu se Monsef Marzuki (75), bivši borac za ljudska prava i v.d. predsjednika države, koji je u prvom krugu osvojio 33,4 posto.

Ovo su prvi izravni predsjednički izbori od revolucije. Marzukija je na dužnost postavio parlament nedugo nakon prvih demokratskih izbora. Izbori se održavaju nekoliko dana poslije četvrte godišnjice samospaljivanja Muhameda Buazizija, tragedije koja je potaknula prvi prevrat Arapskog proljeća i svrgnuće s vlasti diktatora Zina El Abidina Ben Alija. Na prvim parlamentarnim izborima nakon Ben Alijeva pada vlast je osvojila islamistička stranka Enahda, koju su pak birači na parlamentarnim izborima prije dva mjeseca kaznili za gospodarsko nazadovanje Tunisa i ležeran odnos prema vjerskim ekstremistima za vrijeme njihove vlasti.

Najviše mandata tada je osvojila sekularna stranka Nida Tunis kojoj je na čelu Esebsi. Njegovi ga pobornici smatraju vjerodostojnom svjetovnom preprekom islamistima. Uostalom, Nida Tunis, labav savez pripadnika 'starog režima', liberala i sindikalaca, osnovan je upravo kako bi se suprotstavio Enahdi. Drugima je upravo Esebsijevo "iskustvo" najveći problem. On je tijekom svoje prve političke karijere, od 1963. do 1991. godine, bio jedan od stupova jednostranačkog režima, služeći mu, među ostalim, i kao ministar unutarnjih poslova. Strahuju da bi Esebsijev povratak mogao biti i povratak autoritarne, represivne prošlosti i prijetnja krhkoj tuniškoj demokraciji.

Enahda, koja je i dalje velika snaga u parlamentu, nije ni u prvom krugu imala svog predsjedničkog kandidata niti je podržala bilo koga od postojećih. Mnogi vjeruju da će Marzuki kao dugogodišnji oporbenjak i veteran borbe za ljudska prava, privući islamiste koji ga vide kao branu povratku starog režima. Analitičari smatraju da Esebsi igra i na sentiment birača podsjećajući ih na zlatno tuniško doba pod vodstvom prvog predsjednika u neovisnosti Habiba Burgibe, čovjeka kojeg smatraju ocem nacije koji je podržavajući reformu obrazovanja i liberalizaciju prava žena pretvorio Tunis u jednu od najmodernijih i najsvjetovnijih država u regiji. Naravno, građanski se neposluh ni u takvom Tunisu nije tolerirao.

Esebsi smatra da mu ni dužnosti u starom režimu niti pozna dob nisu prepreka. "Imam godina koliko imam", rekao je agenciji AFP, naglasivši da je mladost "stanje duha". Tvrdi da želi "naprednu državu 21. stoljeća", a da ga od islamista razdvaja "14 stoljeća". Marzuki, neurolog koji je zbog aktivizma bio proganjan u Ben Alijevu režimu, uzvraća da njegov protukandidat Tunis želi vratiti u autoritarno doba i da će njegova eventualna pobjeda svu vlast predati jednoj stranci. Birače upozorava da Tunisu prijeti povratak "tiranije" i govori im da ne dopuste povratak stare garde. Iz Nide Tunis na to odgovaraju da je Marzuki "sklopio pakt s vragom", odnosno s islamistima, samo kako bi zadovoljio svoje političke ambicije. Pravo glasa ima oko pet milijuna birača, a u prvom krugu odaziv je bio 64,5 posto.