Dnevne novosti

UNICEF pozvao na financijsku pomoć djeci u Srednjoafričkoj Republici

20.12.2014 08:07 ŽENEVA, 19. prosinca 2014.(Hina/AFP), Agencija Ujedinjenih naroda za djecu (Unicef) upozorila je u petak na "dramatičan nedostatak novca" u njezinim programima za Srednjoafričku Republiku, koji su namijenjeni više od dva milijuna djece nakon višemjesečnog nasilja.
Unicef je primio samo polovicu iznosa potrebnih za ovogodišnje programe ili preračunato 268 milijuna kuna od 507 očekivanih milijuna kuna, precizirao je glasnogovornik organizacije Christophe Boulierac."Dvoje od petero djece koji trebaju hitnu pomoć Unicefa pomoć nije dostupna, kao ni voda, obrazovanje i zaštita jer dramatično nedostaje novac i zastrašuje nesigurnost koja vlada u zemlji", rekao je Boulierac.

Najmanje 28 osoba ubijeno je u srijedu u sukobima oružanih skupina u Mbresu, u središtu te bivše francuske kolonije, što je stanovnike natjeralo u bijeg.Unicef naglašava da nije bio u mogućnosti pružiti njegu 620.000 osoba, osigurati pitku vodu za više od 250.00o djece. Protiv ospica nije cijepljeno 33.000 djece i nije pružena pomoć 5000 djece mlađe od 5 godina koji su ozbiljno pothranjeni.Trećina stanovništva ili više od milijun i pol osoba nalazi se u situaciji da im hrana nije osigurana, prema podacima Svjetskog programa za hranu (WFP).

Nakon brojnih napada i preseljenja cijelih zajednica poljoprivrednika, rezerve hrane su manje od polovice njihove uobičajene razine.Unicef je pokrenuo uzbunu nekoliko tjedana nakon što je WFP bio prisiljen obustaviti svoje programe pomoći sirijskim izbjeglicama, jer međunarodni donatori nisu ispoštivali dana obećanja.Raspodjela kupona za hranu 1,7 milijun izbjeglica je nastavljena nekoliko dana nakon poziva WFP-a.