Dnevne novosti

Vrdoljak: MOL pokazao odgovornost odustavši od isplate izvanredne dividende

04.02.2015 07:10 ZAGREB, 3. veljače 2015.(Hina), Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je u utorak da je MOL pokazao odgovornost odustajući od zahtjeva za sazivanjem izvanredne skupštine dioničara Ine na kojoj bi se donijela odluka o izvanrednoj isplati dividende iz zadržane dobiti u visini od 2 milijarde kuna. 
MOL je u Ini napokon pokazao odgovornost te nije proveo svoju prijašnju odluku o isplati zadržane dobiti Ine, stoji u Vrdoljakovoj izjavi objavljenoj na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva. Takav potez mađarske kompanije, po njegovim riječima, pokazuje da postoje naznake prema kojima MOL želi postati odgovoran partner i da želi investirati u Republiku Hrvatsku te da "neće dobiti sve ono što je zaradio u Republici Hrvatskoj i odnijeti u Mađarsku, nego investirati u naše rafinerije i u eksploataciju i istraživanje plina i nafte u Republici Hrvatskoj". Dodaje da je Ministarstvo u proteklih godinu i pol dana pokušavalo objasniti MOL-u da Ina treba ozbiljnog strateškog partnera. Dodaje kako će Ina biti vertikalno integrirana, hrvatska kompanija od regionalnog interesa, u kojoj će partneri biti odgovorni prema energetskoj slici Republike Hrvatske i prema Ini, kako bi je zajedno mogli razvijati, "bio to MOL ili ne". Mađarski MOL ima 49,1 posto vlasničkog udjela u Ini, a hrvatska država 44,84 posto.

MOL odustao zbog pada cijene nafte Iz Ine su u utorak izvijestili da je MOL obustavio svoj zahtjev za sazivanje izvanredne skupštine Ine s prijedlogom izvanredne isplate dividende u visini od dvije milijarde kuna. Kao razlog MOL navodi padajuće cijene nafte koje bi mogle negativno utjecati na poslovanje Ine. "U ime MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company želimo obavijestiti Upravu INA Industrija nafte da, uslijed padajuće cijene nafte i njenog mogućeg negativnog utjecaja na Inu, MOL kao odgovoran dioničar obustavlja svoj zahtjev da se sazove izvanredna skupština dioničara Ine s prijedlogom izvanredne isplate dividende", navodi se u dopisu koji je Ina jučer primila od MOL-a. Mađarski MOL je 25. studenog prošle godine od Uprave Ine zatražio da sazove izvanrednu skupštinu dioničara Ine na kojoj bi se glasalo za potpunu isplatu dividende u visini od dvije milijarde kuna odnosno 260 milijuna eura iz zadržane dobiti. Tada je MOL zahtjev za isplatom dividende obrazložio navodom da je spasio Inu od stečaja, financijske je stabilizirao i pretvorio u profitabilnu kompaniju sa značajnim investicijskim potencijalom te da su nakon posljednje odluke Ministarstva gospodarstva o oduzimanju licenci za istraživanje na područjima 'Sava' i 'Sjeverozapadna Hrvatska', dioničari shvatili da Ministarstvo trenutno ne podupire proinvesticijsko okruženje u Hrvatskoj pa je došlo vrijeme za sve dioničare da ostvare povrata svojih prijašnjih ulaganja.