Dnevne novosti

Propao pokušaj dogovora vladajućih o zajedničkom prijedlogu izbornog zakona

05.02.2015 07:22 ZAGREB, 4. veljače 2015.(Hina), Pokušaj dogovora stranaka vladajuće koalicije oko zajedničkog prijedloga novih pravila za parlamentarne izbore definitivno je propao pa je SDP u srijedu u saborsku proceduru uputio vlastiti prijedlog izmjena izbornog zakona.

"SDP je u proceduru uputio konačni prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Smatramo da je naša obveza to učiniti prije isteka roka za izmjenu izbornog zakona", potvrdio je Hini SDP-ov predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin. Nakon što je propao pokušaj da se izborni zakon izmijeni konsenzusom, vladajući su najavili da će ići s vlastitim zajedničkim prijedlogom. Da će se dogovor oko takvog prijedloga postići Grbin je vjerovao još u ponedjeljak, kada je izjavio da je preostalo još "par detalja" vezanih uz preferencijalno glasovanje. I danas tvrdi da je SDP-ov prijedlog "usuglašen u visokom stupnju", pa očekuje da će ga podržati i ostale stranke Kukuriku koalicije. Jesu li sva rješenja do kraja dogovorena i što je ostalo sporno Grrbin nije želio precizirati, no ranije se neslužbeno moglo čuti kako su HNS-u sporne odredbe po kojima bi se određivao zamjenik preferencijalnim glasovima izabranog zastupnika koji ode na nespojivu dužnost, kojemu mandat prestane ili bude stavljen u mirovanje.

SDP predlaže da takvog zastupnika zamijeni kandidat s najvećim brojem preferiranih glasova koji je ostao "ispod crte", pod uvjetom da je ispunio prohibitivnu klauzulu, odnosno da preferirani glasovi koje je osvojio čine najmanje 10 posto glasova koje je dobila lista na kojoj je kandidiran. Ako se na listi ne bi našao kandidat koji udovoljava prohibitivnoj klauzuli, o zamjeniku izabranog zastupnika odlučivalo bi se po koalicijskom sporazumu, a ako takav nije zaključen, o zamjeniku bi odlučivala stranka čiji je zastupnik član. Neslužbene informacije govore kako je HNS tražio da o zamjeniku odlučuju stranke, bez obzira je li netko "ispod crte" osvojio dovoljno preferiranih glasova da uđe u Sabor. U SDP-u na to ne pristaju, uvjereni su da bi takvo rješenje "od zakona koji je ionako 'kamilica' napravilo još veću 'kamilicu'", te poručuju da se na prijedlog može podnijeti amandman, ako netko misli da bi zakon trebao drugačije izgledati. U HNS-u se danas nije mogao dobiti komentar činjenice da je SDP u proceduru uputio vlastiti prijedlog, a iz kluba zastupnika te stranke poručili su da usuglašavanje još traje.

Želi li izmijeniti izborni zakon, Sabor će to morati učiniti do polovice veljače, kada počinje izborna godina, u kojoj se po preporukama Venecijanske komisije ne bi trebala mijenjati izborna pravila. SDP-ov prijedlog, kao i u prvom čitanju, predviđa uvođenje preferencijalnog glasovanja po uzoru na euroizbore, s jednim preferiranim glasom i prohibitivnom klauzulom od 10 posto. Predlažu i tzv. žensku kvotu, odnosno diskvalifikaciju lista s manje od 40 posto podzastupljenog spola, a u drugom su čitanju na prijedlog GONG-a u zakon ugradili i odredbu po kojoj će sve liste, nezavisne i stranačke, kandidaturu morati potkrijepiti s 1.500 potpisa birača.