Dnevne novosti

Hrvatin: dugovi prema sudskim vještacima su uglavnom podmireni

06.02.2015 07:25 ZAGREB, 5. veljače 2015.(Hina), Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin podnio je danas Hrvatskom saboru izvješće o stanju sudbene vlasti u 2013. te još jednom upozorio na višegodišnje smanjenje proračunskih davanja za rad sudova, ali i izvijestio da su, nakon objave izvješća u listopadu, u većem dijelu podmirena dugovanja sudova prema vještacima, prevoditeljima i drugim suradnicima. 
Hrvatin je upozorio da su proračunska davanja za sudove u odnosu na 2010. pala za gotovo 14 posto. "Mi uspijevamo završiti godinu, ali treba razmisliti da se zaustavi smanjenje budžetskih sredstava, jer 84 posto proračuna čine plaće osoblja i sudaca, a 16 posto odlazi na materijalne troškove". Dodao je kako je dobro da su u međuvremenu uglavnom podmirena dugovanja prema vanjskim suradnicima. "Sudovi ne smiju biti dužnici jer to stvara još negativniju percepciju u javnosti. Mi ne smijemo biti ovisni o odvjetnicima i drugima koji poslije mogu biti stranke u postupku", upozorio je Hrvatin.

Kao pozitivne pokazatelje u 2013. istaknuo je nastavak racionalizacije mreže sudova i trend smanjenja broja neriješenih predmeta. Kazao je, međutim, kako je apsolutni broj neriješenih predmeta još uvijek prevelik. "Vidi se da taj broj bitno pada, ali još uvijek ne možemo biti zadovoljni. Sve dobro što se radi pada, na žalost, u vodu kada se pojavi brojh starih predmeta, koji ruše rezultate", rekao je Hrvatin. Objasnio je da su neriješeni predmeti dijelom rezultat subjektivnih propusta u organizaciji i kontroli, ali i da Hrvatska ima dvostruko veći godišnji priliv predmeta po broju stanovnika od drugih zemalja EU.

Hrvatin smatra da sudovi u Hrvatskoj imaju preširok raspon ovlasti te da bi pojedine nadležnosti trebalo prenositi na druga tijela. Drži da suci ne bi trebali biti angažirani u kontroli izbora pa da ni on osobno ne bi trebao biti na čelu Državnog izbornog povjerenstva, jer im to dodatno oduzima vrijeme. Istaknuo je da je opterećenost sudaca u kaznenoj grani dovedena "gotovo do potpune kontrole", da se izrazito smanjio broj predmeta koji završavaju zastarom. Njih je, kaže Hrvatin, sredinom 90-tih bilo na stotine, a u posljednje su vrijeme svedeni na 50-ak predmeta godišnje. Naglasio je da je toliki broj zastara znatno lakše kontrolirati te podsjetio da su proteklih godina zbog zastare razriješeni neki suci.