Dnevne novosti

Zmajlović najavljuje projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna

26.02.2015 07:35 ZAGREB, 25. veljače 2015.(Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u srijedu je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) predstavio projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za čije je sufinanciranje u ovoj godini osigurano 600 milijuna kuna, što će omogućiti realizaciju projekata ukupno vrijednih gotovo 1,5 milijardi kuna. 
Projekti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, osim što građanima osiguravaju manju potrošnju energije, niže troškove režija i bolju kvalitetu života, domaćim tvrtkama i obrtnicima donose poslove i plaće za stotine radnika. Također, poduzetnicima omogućuju smanjenje troškova, modernu tehnologiju i veću konkurentnost, poručio je Zmajlović predstavnicima poslovnog sektora. "Ove godine planira se energetska obnova čak 10.000 obiteljskih kuća, što znači 10.000 malih gradilišta po cijeloj Hrvatskoj", istaknuo je Zmajlović . Za sada je teško točno izračunati koliko radnih mjesto će ta ulaganja otvoriti, no prema studiji UNDP-a za Hrvatsku u sljedećih 10 do 20 godina mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti i zaštitu okoliša generirat će otvaranje 50.000 do 60.000 radnih mjesta, rekao je ministar.

Po riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Müllera, ove je godine pripremljeno 36 natječaja za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koje Fond sufinancira sa 40 do 80 posto bespovratnih sredstava. Od projekata namijenjenih poslovnom sektoru kao novost je istaknuo program energetske obnove komercijalnih zgrada - ureda, hotela, trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata i sl. Javni natječaj za energetsku obnovu nestambenih zgrada vrijedan 25 milijuna kuna objavljen je 30. siječnja i otvoren je do 30. ožujka, a osim obnove bit će moguće prijaviti gradnju niskoenergetskih ili pasivnih zgrada, za što se može dobiti i do 1,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava ili beskamatni zajam.

Također je pokrenut program korištenja obnovljivih izvora energije u hotelima, kampovima i apartmanima. Javni poziv vrijedan 13 milijuna kuna namijenjen je poticanju uporabe sunčeve energije u kampovima, ulaganju u toplinske sunčeve sustave, te povećanju učinkovitosti rashladnih sustava u hotelima i drugim turističkim objektima. Uz to, nastavlja se subvencioniranje kupnje električnih i hibridnih vozila, pregradnje vozila na struju ili plin i treninga eko vožnje.