Dnevne novosti

HND: Prijetnja bilo kome tko obavlja novinarski posao je nedopustiva

07.10.2015 07:40 ZAGREB, 6. listopada 2015. (Hina), Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković podsjetio je u utorak na niz prijetnji, pritisaka, ucjena, zabrana i napada na novinare koji se gomilaju proteklih nekoliko mjeseci i još nisu riješeni, istaknuvši da je prijetnja bilo kome tko obavlja novinarski posao nedopustiva. 
Novinare je pozvao da maksimalno profesionalno izvještavaju, pogotovo u vrijeme predizborne kampanje. Vlasnike medija, političare i sve ostale koji, naglasio je Leković, mogu utjecati i u zadnje vrijeme prečesto utječu na sadržaj onoga što se objavljuje, pozvao je da se toga suzdrže u vrijeme predizborne kampanje. Ukoliko bude bilo kakvih pritisaka na novinare, najavio je da će HND posredstvom svog nedavno osnovanog Centra za zaštitu slobode izražavanja promptno reagirati te je pozvao novinare da se jave Centru u bilo kojoj situaciji. Leković je podsjetio na slučajeve napada i prijetnji na novinare koji su se gomilali proteklih nekoliko mjeseci i još nisu rješeni. Podsjetio je na premlaćivanje slobodnog novinara Domagoja Margetića za koji je DORH procijenio da se radi o pokušaju ubojstva, a isto tako je kvalificiran napad na blogera Željka Peratovića u njegovom domu 28. svibnja. Naveo je i slučaj upada u redakciju Hrvatskog tjednika u Zadru kada je grafički urednik Antonije Mlikota vezan i prijećeno mu je pištoljem, napad na novinara Hrvoja Šimićevića u Rijeci. Pismo prijetnje smrću dobili su, osim Lekovića, i novinarka Slobodne Dalmacije Katarina Marić Banje i urednik portala Autograf Drago Pilsel. "Zanimljivo je da hrvatski državni organi čak ni kada su im međunarodne organizacije, kao u jednom slučaju OESS, poslali dopis s molbom da reagiraju i odgovore koliko traju istrage u tim slučajevima uglavnom nisu odgovorili", rekao je Leković na konferenciji za novinare pozvavši nadležne organe da obavljaju svoj posao i institucije vlasti da pristojno odgovaraju na pisma koja dolaze iz međunarodnih organizacija.

Prijetnja bilo kome tko obavlja novinarski posao je nedopustiva 

Leković je podsjetio i da je Velimir Bujanec, voditelj emisije “Bujica”, podnio kaznenu prijavu protiv oca premijera Zorana Milanovića zbog verbalnog napada i prijetnje da će biti pretučeni i on i kolega novinar Goran Malić zbog onoga što su objavljivali u svojim emisijama. "HND ne ulazi u ono što se u emisijama objavljivalo, no bilo koja prijetnja bilo kome tko obavlja novinarski posao je nedopustiva pa tako i u ovom slučaju", poručio je predsjednik HND-a. Nedopustivom je ocijenio i tužbu Tomislava Karamarka protiv tjednika Nacional zbog toga što je objavio autorizirani intervju s Josipom Manolićem. "To se rješava privatnim tužbama, a tužiti nakladnika zbog objave autoriziranog intervjua javne osobe o vrlo važnoj društveno relevantnoj činjenici, po nama je potpuno nedopustivo", rekao je Leković te najavio pružanje pomoći redakciji Nacionala kroz njihov Centar što god se bude događalo. Podršku je dao i portalu Index kojem je Hrvatski nogometni savez oduzeo mogućnost praćenja utakmica i javnih press konferencija u organizaciji HNS-a, naglasivši da je odluka nedopustiva te da su njome prekršena ustavna prava, a pogotovo pojedinačno navođenje novinara i objavljivanje njihovih fotografija i informacija sa facebook profila.

HND će tražiti ukidanje bonus PDV-a izdavačima čiji se statuti ne provode 

Predsjednik HND-a podsjetio je i na slučaj neobjavljivanja dva teksta novinara Damira Pilića u Slobodnoj Dalmaciji u dva dana. "Ovdje se radi o tome da nije poštovan redakcijski statut te redakcijsko vijeće nije uputilo pitanje glavnom uredniku zašto nije objavio neki tekst, a on to objašnjenje nije dao niti autoru niti novinarima". Leković je stoga najavio da će HND i dalje pratiti što se događa sa statutima i ukoliko će imati dovoljno argumenata, zatražit će od Ministarstva financija u novoj Vladi da ukinu bonus PDV izdavačima čiji se statuti ne provode. Vezano uz naslovnicu Jutarnjeg lista sa bivšim nogometašom Zvonimirom Bobanom koja je kasnije promijenjena, ali intervju ipak objavljen, pojasnio je da prema njegovim saznanjima zbog internog kodeksa EPH-a zaposlenici ne smiju u toku izborne kampanje govoriti eksplicitno za koga će glasati i zato je skinuto s naslovnice. "Napravljena je vrsta kompromisa za koju nisam siguran da je ispravna jer ako se rukovode tim kodeksom, taj dio intervju u kojem se Boban izjašnjavao za koga će glasati na izborima jednostavno nije trebao biti objavljen", smatra Leković. Nedopustivim je ocijenio i to što je glasnogovornik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović prekinuo intervju Novoj TV zbog nezadovoljstva pitanjima. Ponovio je da je ton priopćenja Hrvatske udruge sudaca koje je potpisao predsjednik Đuro Sessa nakon presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi medija, a koje se odnosilo na novinare - bio neprihvatljiv zbog ironiziranja i ponižavanja novinara. "Nismo društvo koje zastupa sve što neki novinar napravi samo zato što je novinar, već zastupamo temeljne profesionalne etičke principe", dodao je Leković.

Bez obzira što mi mislili kako neki mediji izvještavaju, generalne zabrane su nedopustive

Predsjednik HND-a pozvao je Programsko vijeće HRT-a da ukine zabranu gostovanja urednika i novinara portala Dnevno i tjednika 7dnevno na HRT-u. "Bez obzira što mi mislili kako neki mediji izvještavaju, niti jedna zabrana te vrste nije dopustiva. Urednici bi trebali odlučivati na temelju javnog interesa i svojih etičkih i profesionalnih standarda profesije koga će zvati u emisije a koga ne, no neka generalna zabrana je nedopustiva, poručio je Leković. Najavio je da će 23. listopada u HND-u biti održana tribina  na kojoj će ocjenjivati dotadašnje izvještavanje u predizbornoj kampanji i ponašanje svih aktera, a koja se tiču novinara i medija. Najavio je i projekt GONG-a i HND-a "Faktograf" koji bi trebao zaživjeti nakon izbora, a riječ je o web stranici na kojoj će se jasnom metodologijom i provjeravanjem činjenica provjeravati programi političkih stranaka i izjave političara i javnih osoba važnih za društveni život u Hrvatskoj.