Dnevne novosti

Programsko vijeće nije prihvatilo prijedlog izmjena ugovora HRT-a s Vladom

20.10.2015 07:20 ZAGREB, 19. listopada (Hina), Programsko vijeće HRT-a na sjednici u ponedjeljak nije prihvatilo prijedlog izmjena i dopuna Ugovora između Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Vlade kojim se, između ostaloga, predlaže osnivanje novog kanala 'Radio Sjever' i izmještanje dijela sportskog programa s HTV-a 2, ali glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman najavio da će se taj prijedlog ipak naći pred Vladom uz očitovanje Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a. 
Za prijedlog izmjena i dopuna ugovora glasala su tri člana Vijeća, tri su bila protiv, a dva suzdržana. Radman je kazao da je , nakon javne rasprave provedene od 1. rujna do 15. listopada, HRT ostao iza inicijalnog prijedloga kojim se definiraju programske obaveze javne radiotelevizije, redistribucija sadržaja po programskim kanalima, ali i plan financiranja HRT-a do 2017. Pozvao je Programsko vijeće da prihvati plan, ali je predložio i Vladi da usvoji predložene izmjene i dopune ugovora navodeći kako je to u interesu HRT-a i javnosti. Član Programskog vijeća Zdravko Kedžo istaknuo je da je prijedlog izmjena i dopuna ugovora sklopljenog u svibnju 2013. nezakonit jer ga je, kako je ustvrdio, nemoguće provesti bez izmjena Zakona o HRT-u.

Naglasio je i da se protivi najavljenom preseljenju dijela sportskog programa s HTV 2 na HTV 4 jer program tog kanala ne mogu pratiti brojni gledatelji s otoka, Like, Istre i Kvarnera, a ponovio je i da u tom prebacivanju 'ni fakir ne može pogoditi' na kojem programu se može naći sport. Članica Vijeća Neda Ritz naglasila je da, raspravljajući o promjenama i dopunama ugovora HRT-a s Vladom, treba obratiti posebnu pozornost na dječji program koji je, tvrdi ona, 'nestao' s programa HTV-a. Prema njenim riječima, u postojećoj programskoj shemi HRT eklatantno krši odredbe o zastupljenosti dječjeg i obrazovnog programa, a postavila je i pitanje o otkupu i prikazivanju velikog broja serija o kulinarstvu i, kako je naglasila, bespotrebnih stranih serija poput one o prodaji kuća vrijednih i do 300.000 funti kao i serije o 'opsjednutosti čišćenjem'.

Član Vijeća Ivica Maštruko izrazio je nezadovoljstvo prijedlogom da se nedjeljne mise prenose na HTV 1 ističući kako 'misli da se previše podilazi vjerskim institucijama' te da nema razloga da se 'HRT pretvori u konkurenciju nekim konfesionalnim radijskim postojama' ili mogućoj konfesionalnoj televiziji u nastajanju. Član Nadzornog odbora HRT-a iz redova zaposlenika Mario Raguž, ujedno i urednik religijskog programa, kao gost na sjednici Programskog vijeća istaknuo je da je u programu HRT-u samo 0,6 posto cjelokupne minutaže posvećeno religijskom programu. Postavio je i pitanje gdje su nestali prihodi od oglašavanja nakon pokretanja novog središnjeg Dnevnika HRT-a procjenjujući da su zbog njegovog jednosatnog trajanja izgubljeni milijunski iznosi.Odgovarajući na tvrdnje da je prijedlog izmjene i dopune ugovora HRT-a s Vladom nezakonit, Radman je istaknuo i da 'HRT ne bi pokrenuo taj postupak da nije imao očitovanja o zakonitosti' te da je potvrdu o zakonitosti dalo i Vijeće za elektroničke medije i Ministarstvo kulture. Odbacio je i navodno izrečene tvrdnje da komercijalne radijske postaje na području budućeg 'Radija Sjever' ne ispunjavaju javnu funkciju te je naglasio da se u pripremama za taj novi radio za slušatelje Varaždinske, Međimurske, dijelove Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije anketiralo oko tisuću ljudi koji su 'iskazali interes da za istu cijenu pristojbe dobiju javni radijski sadržaj'.

Glavni ravnatelj HRT-a naglasio je i da su u javnoj raspravi o prijedlogu izmjena ugovora najviše kvalitetnih prijedloga dobili u posljednja 24 sata prije njezina zaključenja. S druge strane, nije se uključio o raspravu zašto je o predloženim izmjenama ugovora HRT zaprimio samo 23 mišljenja, komentara i prijedloga građana i institucija. Na sjednici Vijeća rukovoditeljica HRT-ova Informativno-medijskog servisa (IMS) Lamija Alečković predstavila je i plan praćenja predstojećih izbora prema kojem će se stranački kandidati i liste svakodnevno predstavljati na HTV-u 4 i Prvom programu Hrvatskog radija po izbornim jedinicama, a redoslijed će se odrediti ždrijebom. Naglasila je i da HRT priprema sučeljavanje glavnih kandidata na HTV 1 koje će se održati 6. studenoga u 20 sati.