Dnevne novosti

Inicijativa S.O.S. za Jadran za zaštitu Jadrana od onečišćenja naftnom

28.10.2015 07:00 SPLIT, 27. listopada 2015. (Hina), Inicijativa S.O.S. za Jadran u utorak je u Splitu okupila organizacije za okoliš i građanske inicijative iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Italije radi pokretanja zajedničke platforme za zaštitu Jadrana od onečišćenja naftnom. 
"Budući da se u svim tim zemljama suočavamo s istim scenarijima koje nam serviraju političke elite i naftne korporacije, odlučili smo pokrenuti zajedničku borbu za očuvanje Jadranskog mora od uništenja", ističe  u priopćenju Zelena akcija. Biolog Mosor Prvan iz splitske Udruge "Sunce" rekao je kako prijetnje Jadranu s kojima se suočavamo prelaze nacionalne granice i uspješno se mogu riješiti samo na međunarodnoj razini jer je Jadran jedan, zajednički, i njegovim se dobrima možemo koristiti isključivo tako da istodobno i zajednički štitimo ekološke procese i sustave. Mattia Lolli iz talijanske Udruge "Legambiente" rekao je kako se istom retorikom služe vlade u svim jadranskim zemljama. "U Hrvatskoj vam kažu kako morate krenuti u bušenje nafte jer mi radimo isto u Italiji, a u Italiji nam kažu kako mi to moramo raditi jer to i Hrvatska čini. Ono što vam ne govore jest da Italija ima veliki pokret protiv naftnih bušotina koji ne okuplja samo udruge za okoliš, nego i lokalne institucije, ribare, poljoprivrednike, Crkvu i mnoge druge. Kao rezultat, na prosvjedima se okuplja više od 60.000 ljudi", istaknuo je Lolli u priopćenju. Navodi se i kako mobilizacija građana u Italiji ima konkretne rezultate te je - "zahvaljujući pritisku i radu talijanskog pokreta protiv naftnih bušotina - deset regionalnih vlada podnijelo zahtjeve za nacionalni referendum, traže izmjene štetnih zakona i već su poslale pritužbe Europskoj komisiji".  S druge strane, kako navode, u Crnoj Gori javnost uopće nije obaviještena o planovima vlade kad je riječ o Jadranu. "Proces istraživanja i eksploatacije nafte iz Jadrana teče na isti način u svim zemljama, krajnje netransparentno i bez odgovarajućeg informiranja javnosti. Onog trenutka kada građani dobiju pravu informaciju o utjecaju naftnih istraživanja na njihovo zdravlje i životnu sredinu, njihovo mišljenje bitno se mijenja, što pokazuju i najnovija istraživanja", rekla je Nataša Kovačević iz crnogorske Udruge "Green Home".   

U priopćenju se navodi i da je koalicija S.O.S. za Jadran naručila anketu o nafti u Jadranu koju je sredinom listopada provela agencija "Ipsos Puls" na uzorku od 1000 ispitanika iz svih krajeva Hrvatske. Na pitanje jesu li za ili protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu 49,4 posto anketiranih izjasnilo se protiv, za ih je bilo 37,9 posto, a 12,7 posto ne zna. Među ispitanicima iz Dalmacije njih 56 posto bilo je protiv bušenja, a 31 posto za bušenje. Voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić smatra kako ta najnovija anketa pokazuje da je točno pola građana protiv bušenja Jadrana, a nešto više od trećine za. Rekao je kako je prije godinu dana stanje bilo obratno, a ono što se u međuvremenu dogodilo je informiranje građana o toj temi uz pomoć udruga, ali i drugih inicijativa i istaknutih pojedinaca. "Ovaj rezultat pobjeda je svih nas", poručio je voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić,. Koalicija S.O.S. za Jadran pozvala je građane da dođu večeras u 20 sati u splitski klub "Quasimodo" na "Feštu protiv bušenja", kojom žele proslaviti dosadašnje pobjede. Na toj fešti bit će izložene pobjedničke fotografije s natječaja "Ko to more platit".