Dnevne novosti

Vukovarsko-srijemska županija očišćena od mina

30.10.2015 07:15 NIJEMCI, 29. listopada 2015. (Hina), Vukovarsko-srijemska županija je bez mina, rečeno je u četvrtak u Nijemcima na završnoj konferenciji projekta IPA 2011 "Program razminiranja na područjima pogođenim poplavama - Vukovarsko-srijemska županija" kojom je završen proces razminiranja na području općina Nijemaca i Vrbanje.  
U sklopu posljednjeg projekta razminiranja u Vukovarsko-srijemskoj županiji razminirana su 791.753 četvorna metra šumskog područja oko Nijemaca i Vrbanje, odakle je uklonjeno 420 mina. "Ovo je za nas bio iznimno važan projekt jer želimo gospodarski napredovati, posebice u razvoju turizma, a ta gospodarska grana i mine ne idu nikako", poručio je načelnik općine Nijemaca Ivica Klem, a načelnik Vrbanje Ivica Sep istaknuo je važnost razminiranja za sigurniji život i rad stanovništva. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić također je istaknuo kako realizacija tog projekta utječe na bolju sigurnost te gospodarske i socijalne prilike u županiji budući da je razminiranje preduvjet za razvoj i obnovu poljoprivrede i sustava odvodnje te sprječavanje poplava. 

Ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Dražen Jakopec rekao je kako je završetkom projekta i ta istočnoslavonska županija u cijelosti očišćena od mina. "Završili smo i taj opsežan i zahtjevan posao i došli do kraja", rekao je Jakopec i dodao kako je u Hrvatskoj još minski sumnjivo nešto više od 490 četvornih kilometara u deset županija. Zamjenik načelnika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Fabijan Kapular podsjetio je kako Hrvatska želi biti dio Schengena, pri čemu je razminiranje minski sumnjivog područja na rubnim i pograničnim područjima jedan od uvjeta da se to ostvari. Vrijednost razminiranja bila je 767.059 eura. Europska unija financirala je projekt sa 652.000 eura, a ostatak je osiguran iz državnog proračuna. U Vukovarsko-srijemskoj županiji razminirano je 127 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u više od 500 projekata, a ukupno je potrošeno oko 750 milijuna kuna, od kojih je više od polovice iz državnog proračuna.