Dnevne novosti

Potpisani ESF-ovi ugovori za financiranje mjera aktivne politike zapošljavanja

06.11.2015 07:18 ZAGREB, 5. studenoga 2015. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ravanteljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ankica Paun Jarallah potpisali su u četvrtak sedam ugovora Europskog socijalnog fonda (ESF) za financiranje mjera aktivne politike zapošljavanja od 2015. do 2017. godine u vrijednosti od 1,45 milijardi kuna. 
Mrsić je istaknuo da se u Hrvatskoj pokazalo kako se aktivnim mjerama zapošljavanja teže zapošljivih skupina može pokrenuti tržište rada, u prvom redu za mlade i žene. "Počinjemo trošiti sredstva iz perspektive 2014. do 2020. i otvaraju se sve mogućnosti koje nam nudi ESF za povlačenje sredstava za aktivne mjere zapošljavanja", rekao je. Optužbe oporbe da neće biti povučeno dovoljno sredstava iz ESF-a su potpisivanjem ovih ugovora su demantirane, Hrvatska ima na raspolaganju 1,45 miljardi kuna do 2017. godine, što će omogućiti kvalitetnu provedbu programa, kazao je Mrsić. Odbacio je tvrdnje HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić kako do 2016. neće biti povučen novac iz europskih fondova rekavši kako bi "nekome očito bilo drago da bude tako". Nema zastoja, niti će ih biti u odobravanju mjera aktivne politike zapošljavanja, stručnog osposobljavanja, javnih radova i samozapošljavanja, sredstva su osigurana i troše se dinamikom kako pristižu, pa nema potrebe u predizborne svrhe uzbunjivati ljude na burzi rada, poručio je Mrsić. Također je ustvrdio kako se ne radi o predizbornoj kampanji jer su ugovori pripremani tijekom dva mjeseca i dio su ranije zacrtanih Vladinih operativnih programa, kojima će se omogućiti obuhvat većeg broja mladih i povećanje naknada koja sada iznose 2400 kuna, ovisno o potrebama tržišta rada i mogućnostima proračuna.

Paun Jarallah izjavila je da 460 milijuna eura, koliko iz ESF-a mogu biti povučeni do 2020. godine, predstavlja veliki izazov za HZZ koji u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodi projekte usmjerene na financiranje mjera aktivne politike zapošljavanja i modernizaciju, odnosno jačanje institucionalnih kapaciteta. ESF je jedan od pet Europskih strukturnih i investicijskih fondova, koji od lani djeluju pod zajedničkim okvirom, imaju komplementarne ciljeve i glavni su izvor ulaganja na razini EU-a za pomoć državama članicama u povećanju njihova rasta  i osiguravanju većeg broja radnih mjesta. Od sedam ugovora, najveći dio sredstava, više od 757 milijuna kuna, bit će utrošen za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja mladih, dok se ostali ugovori  odnose na poticanje daljnjeg obrazovanja i stjecanje novih kompetencija i vještina, potpore za zapošljavanje i poticanje samozapošljavanja, obrazovanje, osposobljavanje i prekvalifikaciju nezaposlenih, potpore za zapošljavanje teže zapošljivih skupina, podršku samozapošljavanju, te mjere aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade.