Dnevne novosti

Etičko povjerenstvo odgovorilo na prigovore Milijana Brkića i Mirele Holy

06.11.2015 07:31 ZAGREB, 5. studenoga (Hina), Etičko povjerenstvo razmotrilo je u četvrtak nekoliko prigovora vezanih za kršenje Izbornog etičkog kodeksa među kojima su prigovor glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića na plakat SDP-a, kao i predsjednice ORaH-a Mirele Holy radi "nejednakog i neravnomjernog postupanja medija s javnom koncesijom u izbornoj kampanji".

Milijanu Brkiću Etičko povjerenstvo je odgovorilo kako ne nalazi elemenata temeljem kojih bi utvrdilo da je na SDP-ovom plakatu označenim plavom bojom na kojem piše "ili rezovi" osoba okrenuta leđima bila predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. "Etičko povjerenstvo ne nalazi elementa temeljem kojih bi utvrdilo da je u opisanom slučaju došlo do povrede Izbornog etičkog kodeksa", navodi se u priopćenju. Brkić je uputio prigovor zbog plakata SDP-a na kojem se kandidat "Koalicije raste" Zoran Milanović prikazuje licem okrenutim naprijed na crvenom dijelu plakata na kojem piše "ili rast", dok je na drugom dijelu plave boje prikazana osoba sa škarama, a u tekstu piše "ili rezovi". U prigovoru je naveo da se osobu okrenutu leđima lako prepoznaje kao predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka što je, ocijenio je "neprimjereno, tendenciozno i lažno te protivno temeljnim vrijednostima Izbornog etičkog kodeksa".

Predsjednici ORaH-a Mireli Holy Etičko povjerenstvo odgovorilo je da nije ovlašteno za zakonski nadzor izbornog postupka te da prigovor nije niti razmatralo budući da je za to zaduženo Državno izborno povjerenstvo. Holy je prigovor uputila zbog "nejednakog i neravnomjernog postupanja medija s javnom koncesijom u dosadašnjoj izbornoj kampanji". Navela je da je ORaH dva puta manje spominjan od HDSSB-a, dva i pol puta manje od Mosta te osam puta manje od HDZ-a i SDP-a i to u većini slučajeva kao sporedni ili uzgred spomenuti subjekt. U prigovoru je također navela i primjere što sve nije objavljeno u središnjim informativnim emisijama HTV-a.