Dnevne novosti

Interpol identificirao gotovo 6.000 stranih džihadista

20.11.2015 07:08 MADRID, 19. studenoga 2015. (Hina/AFP), Interpol je identificirao 5.800 stranih džihadista od njih oko 25.000 koji su se priključili džihadističkim skupinama u zemljama kao što su Sirija i Irak, rekao je u srijedu šef te međunarodne organizacije za policijsku suradnju. 
Direktor Interpola Juergen Stock govorio je u Sevilli prigodom konferencije o borbi protiv terorizma, nekoliko dana nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 129 ljudi, a za koje je odgovornost preuzela Islamska država. Više osoba koje se sumnjiči da su bile umiješane, francuskih i belgijskih građana, navodno je prošlo kroz Siriju. "Organizacija je u ovom trenutku identificirala oko 5.800 stranih boraca, navodnih džihadista, koji dolaze iz više od  50 zemalja", rekao je Juergen Stock.

Dodao je međutim da je njihov ukupni broj vjerojatno oko 25.000, te ocijenio da je potrebna veća suradnja među državama na tom planu. "Informacija je temelj policijskog rada.. informacija se mora podijeliti s Interpolom", rekao je. Stručnjaci snaga reda okupili su se u Sevilli na trodnevnoj konferneciji čiji je cilj razmjena iskustava o borbi protiv terorizma.