Dnevne novosti

Merkel za što bržu integraciju izbjeglica na tržište rada

23.11.2015 07:11 Berlin, 21. studenog 2015. (Hina),  Njemačka kancelarka Angela Merkel je u video-poruci objavljenoj u subotu označila integraciju izbjeglica u tržište rada jednim od najvažnijih društvenih ciljeva idućih godina.

"Moja je želja dobra suradnja između politike i gospodarstva kako bi se što više izbjeglica što prije uključilo u procese na njemačkom tržištu rada", rekla je Merkel u svojoj redovitoj video-poruci kojoj je tema bila odnos prema gospodarstvu i predstojeći govor na danima njemačkih poslodavaca idućeg utorka. Kancelarka je pohvalila spremnost njemačkog gospodarstva da izbjeglicama ponude mjesta za izobrazbu. Istodobno je najavila da će država preko svojih institucija poput Saveznog ureda za migracije i izbjeglice ponuditi jezične tečajeve. "Poznavanje jezika je ono što poduzeća očekuju od novih pomoćnih ranika i radnika", rekla je Merkel.  

Naglasila je da Njemačka, EU i međunarodna zajednica trebaju uložiti "velike napore" kako bi se uklonili razlozi zbog kojih izbjeglice napuštaju svoje domove. I njemački javni medijski servisi počeli su s pojačanom produkcijom sadržaja koji bi trebali pospješiti integraciju izbjeglica u njemačko društvo. "Kao prvo želimo pomoći pri orijentaciji u Njemačkoj, objasniti najjednostavnije stvari poput one kako kupiti autobusnu kartu ili kako razdvajati otpad. U drugom koraku ćemo producirati video-spotove ozbiljnijeg sadržaja s dnevnopolitičkim temama", rekao je Marcel Wagner, direktor međunarodnog programa javnog servisa SWR.