Dnevne novosti

Karamarko: imamo jako puno vjerodostojnih potpisa

27.11.2015 07:30 ZAGREB, 26. studenoga 2015. (Hina), Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u četvrtak novinarima kako je Domoljubna koalicija na konzultacije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović došla s jako puno vjerodostojnih potpisa, ne želeći precizirati njihov broj, te dodao kako sve ovisi o Mostu s kojim je Domoljubna koalicija bliska u reformskim stajalištima.

"Blizu smo jednog velikog broja potpisa. Sve ovisi o Mostu i oni će presuditi u ovoj priči. Vjerujem da smo bliski u našim stavovima i da smo bliski u reformskim stavovima", kazao je Karamarko. Istaknuo je i da HDZ već tri godine govori o reformama, o potrebi smanjena plaća saborskih zastupnika, vladinih dužnosnika i drugih. "Čitav niz stvari koje se zahtjevaju kroz reforme mi već imamo razrađene i kroz provedbene dokumente", kazao je. Predsjednik HDZ-a smatra i da će kroz desetak dana pregovori s Mostom biti završeni, jer kako je rekao, svaki dan otežava situaciju u zemlji. "Moramo imati čvrstu vladu s gotovim programima, a mi ih imamo. Tu je jako bitan gospodarski ali i sigurnosni aspekt", naglasio je. Karamarko je kazao i da je Domoljubna koalicija u pregovorima s Mostom pristupila otvoreno, pošteno i principjelno te su prezentirali sve svoje programe. Naglasivši kako je HDZ-ova Domoljubna koalicija relativni pobjednik parlamentarnih izbora Karamarko je rekao kako se nada da će Most prepoznati razliku između njih koji imaju reformske programe, i onih koji četiri godine upropaštavaju hrvatsko gospodarstvo.  

Na ponovni upit koliko Domoljubna koalicija ima potpisa, odgovorio je kako će ih biti dovoljno, napomenuvši da im neće biti potrebni ni svi potpisi zastupnika Mosta, iako se nada da će Most ostati homogen. "Nadamo se da ćemo se s njima dogovoriti i da će oni biti homogeni u maksimalnom broju, ali i to će nam biti višak. Očekujemo s njima dogovor, ali s njima ćemo ih imati puno više od potrebnih 76 potpisa", istaknuo je Karamarko.  

Karamarko: nije dobro da se Raškovića pritišće 

Upitan kako komentira da u SDSS-u pritišću svog zastupnika Mirka Raškovića vezano za njegovu potporu za mandatara vlade, Karamarko  je naglasio kako to nije dobro. "Nije dobro ako ga pritišću. Čuli smo da postoje pritisci razno-raznih vrsta i to nije dobro. Osam zastupnika nacionalnijh manjina trebaju zastupati interese svojih nacionalnih manjina, a ne se postavljati  kao stranka", kazao je.   Karamarko je upitao i zašto bi zastupnici nacionalnih manjina a priori trebali podržavati tzv. lijevu opciju koja je bila neuspješna u svom mandatu i gospodarski upropastila Hrvatsku. "Prestanimo onda govoriti o lijevima i desnima, prestanimo govoriti onda o manjinama i većinskom narodu. Hajdemo govoriti o kvaliteti života, i je li ova vlada u svom mandatu zaista podigla njegovu kvalitetu. Nije, upropastila je Hrvatsku. Zašto onda a priori davati glas i potporu takvima", istaknuo je Karamarko. Ponovio je da nije dobro ako se zbog toga vršio pritisak na Raškovića ili nekog drugog.  

Karamarko nije želio odgovoriti je li zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj dala potpis HDZ-u, rekavši da koliko zna, nije.  Na konzultacijama s predsjednicom Republike, koje su večeras trajale više od pola sata, uz Karamarka su bili i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik HSP dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, predsjednik HSS-a Branko Hrg, Blok umirovljenici zajedno Milivoj Špika i predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.