Dnevne novosti

Dalija Orešković: Devet saborskih zastupnika još nije podnijelo svoje imovinske kartice

02.02.2016 07:25 ZAGREB, 1. veljače 2016. (Hina), Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković kazala je u ponedjeljak kako devet saborskih zastupnika, koji su na dužnost stupili 28. prosinca prošle godine, još uvijek nije podnijelo svoje imovinske kartice za što su imali zakonski rok od 30 dana, a o svemu je, ističe, obaviješten i Hrvatski sabor.

"Zakon kaže da prije podnošenja izvješća oni ne mogu primiti plaću za dužnost koju obnašaju", pojasnila je Orešković za Hinu. O kojih se devet zastupnika radi Orešković, međutim, nije otkrila rekavši kako je cijeli postupak administrativne provjere zatvoren za javnost. 

Nesavjesni će zastupnici, pojašnjava, sada dobiti pisani akt kojim ih se poziva da u idućih 15 dana ispune svoje obveze, jer će u suprotnom protiv njih biti pokrenut postupak, a kazne se kreću od dvije do 40 tisuća kuna. Oni zastupnici koji su svoja izvješća o imovinskom stanju podnijeli u zakonskom roku, ali to nisu učinili na ispravan način, pozvani su na nadopunu i ispravak. 

Dalija Orešković kaže kako ima i onih, kao što su primjerice neki ministri iz prethodne vlade, koji će na dužnost stupiti nešto kasnije te će za njih slijedom toga i zakonski rok od 30 dana početi teći nešto kasnije.