Dnevne novosti

Sabor: Odgođena još jedna sjednica Odbora za Ustav

10.02.2016 07:40 ZAGREB, 9. veljače 2016. (Hina), Sjednica saborskog odbora za Ustav odgođena je u utorak jer se u Saboru nije pojavio ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji je u ime Vlade trebao obrazložiti prijedlog izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. Predsjednik Odbora Robert Podolnjak (Most) na početku je članove izvijestio da na sjednici nije nazočan predlagatelj, na što je Ingrid Antičević Marinović (SDP) upitala zašto je tomu tako. "Ministar bez obrazloženja nije nazočan, mogao je poslati svoga zamjenika", kazala je SDP-ova zastupnica.

 Njen stranački kolega Josip Leko dodao je da se taj zakon ne bi trebao raspraviti bez predlagatelja, jer zastupnici moraju od njega dobiti odgovore na određena pitanja. "Ovo nije baš beznačajna tema i neprihvatljivo je za parlamentarnu praksu i upoznavanja zastupnika s materijom kako bi kvalitetno mogli raspraviti temu", upozorio je Leko, a Podolnjak je dodao da je suglasan s tim te otkazao sjednicu. 

"To nije nešto što se može opravdati i nije dobar početak da nitko iz Vlade ne dođe obrazložiti ovaj kratki zakon. Prema tome, moram reći da se apsolutno slažem s ostalim članovima odbora da takvu praksu ne treba tolerirati", rekao je Podolnjak novinarima nakon Odbora. Dodao je kako ne zna zašto nitko iz Vlade nije došao na sjednicu, ali i da nije ni provjeravao hoće li netko doći. "Smatram da je samo po sebi razumljivo da se odazove na na vrijeme poslani poziv", kazao je Podolnjak.