Dnevne novosti

Sindikati: Smanjenje deficita je poruka EK-u, ali nema reformi

26.02.2016 07:27 ZAGREB, 25. veljače 2016. (Hina), Sindikalni čelnici ocijenili su u četvrtak kako smjernice za izradu novog proračuna pokazuju da je Vlada htjela najavom smanjenja proračunskog deficita ispod 3 posto prvenstveno uputiti poruku Europskoj komisiji i MMF-u, no iz smjernica se ne vidi kakve se reforme kane provoditi, niti kako će se riješiti problem plaća i materijalnih prava u državnim i javnim službama.

Ne piše nam se dobro bez osjetnog rezanja javne potrošnje i time stvaranja preduvjeta za osjetni rast zapošljavanja u realnom sektoru, ustvrdio je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević. Trenutno je u Hrvatskoj u pravnim osobama zaposleno 100.000 ljudi manje nego što ima umirovljenika, upozorio je, od čega je svega 18 posto zaposleno u prerađivačkoj industriji. Rashodi se povećavaju, nema reformiIz smjernica se vidi da se proračunski rashodi i dalje povećavaju, što znači da se neće dogoditi nikakve ozbiljne reforme, pogotovo ne hitne reforme, zato sam skeptičan prema održivosti hrvatske ekonomije. Ako se nova Vlada nastavi dodvoravati interesnim skupinama, imat će iste rezultate kao i njezini prethodnici - nastavit će rasti javni dug, a štete će biti sve veće i veće, poručio je Matijašević. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocjenuje kako je najavljeno spuštanje proračunskog deficita ispod 3 posto BDP-a dobra poruka, prije svega Europskoj komisji, MMF-u i ulagačima, ali nije rečeno kako će Vlada riješiti pitanje materijalnih prava zaposlenih u državnim i javnim službama. Radi se o povećanju osnovice za plaće državnih i javnih službenika za šest posto i vraćanju dodatka od 4, 8 i 10 posto za godine staža za državne službenike. Osim toga, budući da je prestao važiti Zakon o uskrati, državni i javni službenici trebali bi ove godine dobiti po 2500 kuna za regrese i božićnice, upozorio je Sever. Sindikati državnih i javnih službi dovedeni pred svršen činNo, iz smjernica se vidi da sredstva za to nisu predviđena u ovogodišnjem proračunu. Vlada je, istina, u srijedu započela razgovore sa sindikatima o reformi javne uprave i plaća državnih i javnih službenika, ali im je istodobno poručila da za isplatu tih prava nema novaca, čime ih je zapravo dovela ih pred svršen čin, kaže Sever.

Što se tiče najavljenog restrukturiranja državnih poduzeća, Sever je uvjeren da samo restrukturiranje neće popraviti stanje ako se ne provede i depolitizacija tih poduzeća i njihovih uprava. Osim toga, Vlada treba reći koja su njezina očekivanja od svakog od tih poduzeća - što konkretno očekuje od Hrvatskih šuma, a što od HEP-a ili Janafa, upozorava Sever.  

Pitanje je kada će biti rebalans proračuna

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel smatra kako je predviđeni proračun preoptimističan i na prihodnoj i na rashodnoj strani. Kako bi se dobilo "i ovce i novce", odnosno zadovoljilo strane kreditore i domaće interese, predviđa se deficit ispod 3 posto BDP-a uz zadržavanje dosadašnjih prava proračunskih korisnika, no pitanje je koliko je to realno i kada će se morati raditi rebalans proračuna, kaže Novosel. U smjernicama za novi proračun nema puno novosti u odnosu na prethodni proračun, ništa se ne govori o reformama i rezovima. U ovoj godini se stopa nezaposlenosti planira spustiti ispod 16 posto, a do kraja projiciranog razdoblja ispod 14 posto, no ne kaže se kako. Povećanje proračunskih prihoda planira se i od poreza na dohodak, ali nije jasno kako će se to učiniti ako se ne zaposli značajan broj novih radnika, ističe Novosel.