Dnevne novosti

Jovanović i Zelenika: preispitati proračun za znanost i obrazovanje

14.03.2016 07:10 RIJEKA, 12. ožujka 2016. (Hina), Saborski zastupnik SDP-a iz Rijeke Željko Jovanović i bivši zamjenik ministra znanosti Saša Zelenika ocijenili su u subotu da bi se smanjivanjem proračuna Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta smanjila šansa za društvo jednakih prilika te su zatražili od Vlade i Sabora da preispita prijedlog proračuna, osigura dodatna sredstva i podupre obrazovanje i znanost kao prioritetan cilj razvoja Hrvatske.

Jovanović i Zelenika, koji su u bivšoj vladi obnašali dužnost ministra i zamjenika ministra znanosti, u priopćenju za medije navode da „Vlada ovakvim proračunom zatire svaku ideju dostupnog obrazovanja i kvalitetne znanosti“ navodeći da reagiraju na najave vladajućih članova Domoljubne koalicije HDZ-a i Mosta o smanjenju proračuna za obrazovanje. Smatraju da je „Vlada usvojila prijedlog proračuna u kojem se ponajviše penaliziraju upravo obrazovanje i znanost, pokazujući time da su predizborna obećanja bila samo laži i da  napredak obrazovanja i znanosti nisu njeni 'stručni' prioriteti.“ 

Drže da  „koalicija Mosta i HDZ-a ima za cilj urušavanje tih djelatnosti, daljnje zaostajanje u odnosu na razvijene zemlje EU i svijeta te ugrožavanje budućnosti Hrvatske. ”Navode da se proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u odnosu na prošlu godinu smanjuje za 158 milijun kuna. Istaknuli su kako je znakovito da je Vlada odlučila ponajviše penalizirati najslabije, jer da se za 94 milijuna kuna smanjuje sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, dok se sufinanciranje udžbenika smanjuje za 20 posto. Tvrde da se smanjuju ionako skromna sredstva za državne nagrade za izuzetne rezultate u obrazovanju, za čak 55 posto, da je iz proračuna izbrisano 15 milijuna kuna za dovršetak projekata javno-privatnog partnerstva u obrazovanju te da time Vlada krši ugovore kojima je preuzela financiranje i ugrožava financijsku opstojnost pojedinih lokalnih i područnih jedinica.

Naglašavaju da se sredstva za Hrvatsku zakladu za znanost ne povećavaju i da se time onemogućava dostizanje željenog broja projekata, razvoj karijera mladih istraživača i zapošljavanje doktoranada. Jovanović i Zelenika ističu da se potpore inovacijskim procesima smanjuju za 60 posto, a materijalni rashodi sveučilišta za trećinu, da se financiranje Studentskog centra u Zagrebu povećava za  22 posto te da se istovremeno sredstva za centre u Splitu i Rijeci smanjuju za 7 do 8 posto, a u Osijeku za čak 15 posto. Smatraju da se manja sveučilišta u odnosu na veća financijski oštećuju te da se urušava koncept policentričnog razvoja Hrvatske. Dodaju i to da se mjere i sredstva za  uvođenje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije nigdje ne navode.

U nastavku su podsjetili na rad bivše vlade, navodeći među ostalim da je bila povećala ulaganja u znanost s 0,75 na 0,81 posto BDP-a, osigurala 75-postotno sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima, za 35 posto povećala broj studenata koji studiraju besplatno, dvostruko povećala broj stipendija za studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, osigurala gotovo milijardu kuna za gradnju studentskih domova i drugo.

„Primarni cilj svih mjera prethodne Vlade bio je učiniti obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima te, usvajanjem jasnih i transparentnih kriterija, unaprijediti kvalitetu obrazovanja i znanosti. 'Domoljubni stručnjaci' nove Vlade očito te ciljeve smatraju bezvrijednima te nas svakoga dana u svakom pogledu sramote, unazađuju i katastrofalnim odlukama ugrožavaju budućnost naše djece,“ naveli su Jovanović i Zelenika, koji „traže od Vlade i Sabora da neodložno revidiraju nakaradni prijedlog proračuna te da, osiguravanjem dodatnih sredstava za ove djelatnosti, afirmiraju obrazovanje i znanost kao prioritetan cilj razvoja Hrvatske.“

Premijera Tihomira Oreškovića pozvali su, pak, da prizna da je pogriješio i da proračun ministarstva znanosti neće biti umanjen za 158 milijuna, nego uvećan, ističući da „možda onda roditelji srednjoškolaca neće morati birati koje dijete će poslati u srednju školu, a koje će morati ostati kod kuće.