Dnevne novosti

Hrvatski sabor u četvrtak o sanaciji javnih ustanova

17.03.2016 07:30 ZAGREB, 16. ožujka 2016. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak zasjedanje nastavlja raspravom o dopunama Zakona o sanaciji javnih ustanova, kojima se omogućava provedba postupka obustave sanacije javnih ustanova u zdravstvu kada sanacija nije postigla očekivane rezultate.
Odluku o obustavi postupka sanacije za javne ustanove u zdravstvu donosila bi Vlada na prijedlog Ministarstva zdravlja kada postupak sanacije nije postigao očekivane rezultate, odnosno kada daljnje provođenje tog postupka nije svrsishodno. Stupanjem na snagu navedene odluke osnivačka prava vratila bi se osnivaču. Trenutno je u postupku sanacije 31 ustanova u zdravstvu koje bi tako, ako Hrvatski sabor prihvati Vladin prijedlog, odmah bile vraćene svojim osnivačima, većinom županijama. 

Iz Vlade poručuju da je na početku sanacije bio utvrđen manjak od 2,1 milijarde kuna, a tijekom 2013. i 2014. godine za sanaciju je izdvojeno 3,5 milijarde kuna. Dospjela dugovanja tih istih ustanova koje su sanirane, dvije godine nakon cijelog postupka, na dan 31. prosinca 2015. iznosila su 1,83 milijardi kuna, a danas iznose i nešto više. Donošenjem predloženih zakonskih izmjena postići će se i ušteda troškova za rad predsjednika i članova sanacijskih vijeća, koji su se osiguravali u državnom proračunu.