Dnevne novosti

Obnova bolnice na Firulama za 125 milijuna kuna

21.03.2016 07:20 SPLIT, 18. ožujka 2016. (Hina), Uprava splitskoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC) najavila je u petak energetsku obnovu te zdravstvene ustanove na Firulama koja će stajati oko 125 milijuna kuna, a radovi bi trebali završiti do jeseni sljedeće godine.
"Očekujemo završetak projektiranja na jesen ove godine, što će biti preduvjet za početak radova koji bi trebali biti gotovi do jeseni 2017.  Ukupna vrijednost radova koje će izvesti tvrtka 'Esco Energy' je oko 125 milijuna kuna, od kojih će maskimalno 40 posto sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak 'Esco Energy'", navodi se u priopćenju Uprave splitskoga KBC-a. Kako se dodaje, ugovor o energetskoj obnovi bolnice na Firulama prošli tjedan potpisali su sanacijski upravitelj splitskoga KBC-a Kolja Poljak, ministar zdravstva Dario Nakić te predstavnik Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i predstavnik tvrtke ponuditelja 'Esco Energy', za koju je rečeno da u Hrvatskoj ima najbolje reference u uštedi vode i cjelokupnoj energetskoj obnovi zgrada. 

Kao rezultat energetske obnove, smanjit će se potrošnja energije za više od 50 posto, znatno će se smanjiti emisija CO2, uspostavit će se optimalan i pouzdan rad svih energetskih sustava bolnice, a bolnički objekti bit će građevinski obnovljeni, što znači da će se napraviti toplinska izolacija fasade i krovova, zamijeniti prozori i uvesti ostale energetske mjere (kotlovnica i sl.), navodi se u priopćenju.

 Također je najavljena rekonstrukcija praonice rublja u kojoj su, kako je navedeno, strojevi stari 35 godina. Projektom se predviđa i rekonstrukcija sustava hlađenja, čime bi se s fasada uklonile vanjske jedinice koje ju uvelike nagrđuju. "Provest će se rekonstrukcija i optimalizacija rada vodoopskrbnog sustava, koji je trenutačno neodrživ i stvara nam goleme gubitke, pa će i uštede na vodi za bolnicu Firule biti vrlo velike. Bolnica će imati potpuno besplatno održavanje vodoopskrbnog sustava. Kako se navodi, energetska obnova bolnice na Firulama, uz uspješno provedenu energetsku obnovu bolnice na Križinama, kapitalni je projekt za splitski KBC koji tako "postaje energetski moderan i kvalitetan".