Dnevne novosti

Orešković: Nadam se da će Sabor izglasati proračun; novca za povećenje plaća nema

21.03.2016 07:35 ZAGREB, 20. ožujka 2016. (Hina), Predsjednik Vlade Tihomir Orešković izjavio je u nedjelju novinarima kako se nada da će Hrvatski sabor u ponedjeljak izglasati državni proračun i da novca za povećanje plaća ove godine nema.
"Nadam se da će proračun u Hrvatskom saboru proći", izjavio je Orešković novinarima nakon euharistijskog slavlja na Cvjetnicu u zagrebačkoj katedrali na kojem je nazočio s obitelji. Na pitanje je li se s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovim dogovorio o razgovoru sa sindikatima, premijer Orešković je odgovorio kako Petrov i sindikalni partneri znaju u kakvoj smo situaciji. "Sjest ćemo, pregovarati i dogovoriti najbolju zajedničku soluciju", dodao je. Na upit može li se u proračunu pronaći 1,8 milijardi kuna za povećanje plaća što traže sindikati, premijer je istaknuo da novca sada nema. "Povećanja plaća ove godine nema. Ako bude rasta BDP-a onda će kamate biti manje i tu bi se mogla dobiti milijarda i pol", rekao je Orešković.

U ponedjeljak počinju pregovori između Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi o izmjenama kolektivnih ugovora i povećanju plaća za šest posto. Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi, u kojima je zaposleno oko 180.000 ljudi, i državnih službi, gdje radi oko 63.000 djelatnika, pregovarat će o povećanju osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. godine, koji je praktički stupio na snagu od 1. siječnja. Na čelo pregovaračkih odbora za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne i državne službe i osnovici za plaće, Vlada je imenovala potpredsjednika Vlade Božu Petrova.