Dnevne novosti

Predsjednik Sabora Reiner čestitao Međunarodni praznik rada

02.05.2016 07:35 ZAGREB, 1. svibnja 2016. (Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner čestitao je građankama i građanima Republike Hrvatske Međunarodni praznik rada poručivši da je društveni konsenzus pravi put za napredak i gospodarski oporavak Hrvatske jer se zajedničkim naporima i voljom možemo suprostaviti krizi te stvoriti bolje ozračje i otvoriti nove mogućnosti za hrvatske građane.
U čestitki je podsjetio da su povijesne borbe radnika, sve njihove težnje i snovi pretočene u jedan datum, a to je 1. svibnja - Međunarodni praznik rada. "Ovaj dan nam je  spomen na velike radničke prosvjede održane  1. svibnja 1886. godine u Chicagu na kojima je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Naime, tog dana u sukobima s policijom poginulo je više radnika, a osmero ih je osuđeno na smrt." Prava radnika, gubitak radnih mjesta i neredovita isplata plaća i danas su aktualna pitanja, naveo je predsjednik Hrvatskoga sabora Reiner te istaknuo da Hrvatska treba korjenite promjene i učinkovite reforme.

"No, provedba reformi zahtjeva odricanja i promjenu pristupa kako prema našim svakodnevnim navikama tako i prema radu, a realizacija nije moguća ako ne postoji društveni konsenzus. Siguran sam da je to pravi put za napredak i gospodarski oporavak Hrvatske. Zajedničkim naporima i voljom možemo se suprostaviti krizi te  stvoriti bolje ozračje i otvoriti nove mogućnosti za naše građane", poručio je Reiner. U čestitki je podsjetio da je blagdan sv. Josipa Radnika papa Pio XII. odredio da se slavi upravo na 1. svibnja 1955. godine, na dan "koji  je cijeli svijet rada izabrao kao svoj praznik".

"Neka nam i ovaj blagdan bude  poticaj za vjeru i istrajnost, a sve u korist za bolje životne prilike te uspostavi gospodarski razvijene, socijalno osjetljive i društveno pravedne Hrvatske", istaknuo je  predsjednik Sabora Željko Reiner koji je u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno svim radnicama i radnicima čestitao Međunarodni praznik rada.