Dnevne novosti

Orešković: Energetika ključan segment za Hrvatsku i njeno gospodarstvo

03.05.2016 07:45 DALEKOVOD

ZAGREB, 2. svibnja 2016. (Hina), Predsjednik Vlade Tihomir Orešković izjavio je u ponedjeljak kako je energetika ključan segment za Hrvatsku i njeno gospodarstvo, da Vlada podupire LNG projekt te da je Ina apsolutno hrvatska strateška tvrtka, a zaključio je kako će Vlada pokazati pozitivne rezultate i za četiri godine hrvatski građani će živjet bolje nego danas.

Gostujući u Dnevniku Nove TV naglasio je da ministar kulture Zlatko Hasanbegović ima njegovu punu podršku te je upozorio kako se preko medija iznosi dosta spinova. "LNG podržavam, imao sam nekoliko sastanaka i mislim da s tim treba što prije krenuti, kako bi Hrvatska bila na mapi energetike. LNG je top prioritet ove Vlade", kazao je premijer Orešković. O bušotinama nafte, kaže da u Slavoniji postoji šest polja koja treba pokrenuti, a da Jadran u ovoj fazi nije spreman. Pojašnjava kako je tu riječ o nafti i plinu, o tri polja o kojima se treba otvoriti šira rasprava da se vidi u kojem smjeru ide taj segmet.  Istaknuo je da je INA apsolutno strateška tvrtka. "Tu je INA MOL, LNG naša strategija općenito u vezi energetike", kaže Orešković.  Na novinarski upit potvrdio je kako arbitraža Ine i Mola ide svojim tokom i u ovom trenutku nećemo izaći iz arbitražne procedure. 

Ocjenjujući prvih 100 dana Vlade, premijer Orešković je kazao kako bi volio da su neke odluke donijeli brže, i da se možda previše vremena potrošilo na kadroviranje. Smatra da su donijeli relativno kvalitetan proračun te posložili kvalitetne ciljeve, primjerice gospodarski rast od dva posto i smanjenje deficita tri posto, kazavši da bi to trebalo slomiti dug. Predsjednik Vlade Orešković smatra da će predložene reforme donijeti rezultate, smanjiti nezaposlenost i početi dizati standard građanima Hrvatske.  Od građana traži povjerenje, ocjenjujući da će predložene reforme imati pozitivne rezultate, jer, rekao je, odluke koje možda bivša Vlada nije bila spremna donijeti, ova Vlada donosi kao temelje na kojima možemo rasti.  

Na novinarski upit je li bivša Vlada ostavila dobar temelj, Orešković je kazao da su trebali pronaći 2,5 milijardi kuna, a što nije malo. "Trebali smo pokriti probleme, ili rupe, koje smo našli i pritom više raditi da bi pronašli solucije; cilj je bitan, a to je da smanjimo deficit ispod tri posto prvi put u ne znam koliko godina. To nije lak posao, ali na kraju smo preuzeli odgovornost", rekao je. Preko medija se iznosi dosta spinova i probnih balona  Na pitanje kako se posvetiti reformama ako svaki dan netko prijeti preslagivanjem, podsjetio je da vladajući nisu svi došli iz jedne stranke, nego je to koalicija gdje se članovi moraju upoznati. "Prvih smo 100 dana bili u fazi upoznavanja i kroz kvalitetne rasprave pokušali doći do rješenja. Možda netipičnim raspravama ova Vlada je na kraju donijela kvalitetne solucije", kaže Orešković.

Dodao je kako 100 posto vjeruje Vladi, jer su donijeli kvalitetan proračun i reformski paket, podsjetivši kako su prije tjedan ili mjesec dana iz oporbe ili medija govorili da nema reformi, a danas pričaju kako su reforme preambiciozne. No, rekao je Orešković, rezultati će pokazati da Vlada funkcionira. Komentirajući suradnju prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i potpredsjednika Vlade Bože Petrova premijer je rekao kako si oni apsolutno vjeruju jer su partneri u Vladi.  "Na kraju nas trojica uvijek sjednemo i razgovaramo", dodao je. Predsjednik Vlade naglasio je i da se preko medija iznosi dosta spinova ili probnih balona. "Možda neke rasprave djeluju žešće na televiziji, no kao čovjek iz poslovnog segmenta mislim da bi svi građani trebali gledati rezultate jer oni će izmjeriti rad Vlade. Već sada su indikatori počeli pokazivati da idemo u pravom smjeru", zaključio je. 

Na pitanje je li Karamarko vodi Vladu, je li on šef, Orešković kaže da je on premijer no da će uvijek tražiti savjet od Karamarka i od Petrova jer imaju više političkog iskustva. "Iskustvo je bitno, a možemo se nadopunjavati. U financijama i gospodarstvu imam iskustva, a Karamarko ima u nekoliko drugih područja i ja ću iskoristiti to znanje", rekao je. O bivšem premijera Zoranu Milanoviću, koji je ustvrdio da je današnja Vlada 'zgubinaska', Orešković kaže da je od bivše Vlade vidio samo dug, i da je trebalo naći 2,5 milijarde kuna.

"Vidjet ćemo za dva tjedna što će Europska komisija reći. Bivša Vlada je imala svoje reforme, dobili su ocjenu, nekakvu dvojku. Vjerujem da su ove reforme kvalitetne i da će biti prepoznate kroz indikatore – BDP-a što raste 2 posto, deficit ispod 3 posto", rekao je Orešković odgovarajući na pitanje je li ispunjava ono što traži EK ili reforme. Hrvatska zemlja tolerancije komentirajući neke ocjene koje se pojavljuju po medijima o etničkoj netoleranciji ili govoru mržnje u Hrvatskoj te je li Vlada odgovorna premijer Orešković je istaknuo da su i hrvatska Vlada i ovaj narod vrlo tolerantni te da je Hrvatska zemlja tolerancije. 

"Uvijek postoje individualci koji nešto govore, no Vlada i ovaj narod su vrlo tolerantni. Kao čovjek koji je putovao po cijelom svijetu, ne vidim taj nivo mržnje koji se nekada po medijima pojavi, iako toga ima u svijetu to ne vidim u ovoj našoj Hrvatskoj", rekao je Orešković. S tim u vezi  podsjetio je kako je i predsjednik Turske Tayyip Erdogan , koji je prošlog tjedna boravio u posjetu Hrvatskoj, rekao kako je Hrvatska zemlja tolerancije.  Razgovor za Novu TV premijer Orešković  zaključio je konstatacijom kako je njegova politika provedba reformi kojom će zadržati ljude u Hrvatskoj i da svi građani vide rezultat. Naglasio je da kao otac koji ima četvero djece, ne bi želio da danas, sutra trebaju odlaziti iz "ove naše lijepe domovine".