Dnevne novosti

Saborski klubovi suglasni o rejting agencijama

06.05.2016 07:35 ZAGREB, 5. svibnja 2016. (Hina), Saborski klubovi u četvrtak su se, kao rijetko kad, suglasili oko Vladina prijedloga da se donese zakon o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća Europe o agencijama za kreditni rejting.

Ta je uredba donesena 2009., u okviru mjera poduzetih nakon financijske krize, a radi obnove tržišnog povjerenja i povećanja zaštite ulagatelja. Njome su agencijama za kreditni rejting uvedeni zahtjevi o registraciji i odobrenju za rad od strane Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), kao i pravila o sukobu interesa i transparentnosti.  Uredbom se nastoji smanjiti pretjerano oslanjanje financijskih institucija na vanjske rejtinge agencija za kreditni rejting te poboljšati kvaliteta dodijeljenih rejtinga državama članicama Unije, kao i povećati izravna odgovornost agencija za postupke kod dodjele određenog kreditnog rejtinga.

Rejting agencije kumuju kamatama Klub SDP-a podržat će taj zakon, najavljuje Boris Lalovac (SDP) i podsjeća na ulogu koju su kreditne agencije imale u stvaranju financijske krize koja je pogodila Europu i svijet, ali i utjecala na receciju u Hrvatskoj.  Od 2001., kada je bilo dosta novca na financijskom tržištu, “pumpao se balon”, agencije koje su trebale reagirati, upozoriti da se ekonomija "zagrijava" nisu to učinile, kazao je Lalovac. Za investicijske rejtinge "tripple A" koje su davale agencije, kasnije se uspostavilo da su bila obična varka, balon se raspršio, podsjetio je bivši ministar financija.   I HDZ-ov bivši ministar financija Ivan Šuker upire prstom u ulogu rejting agencija za Hrvatsku. 

"U našem proračunu troškovi kamata su između 11,5 i 12 milijardi kuna, vjerujete da rejting agencije tome kumuju s najmanje do dvije i pol milijarde kuna, jer da one tako ne ucjenjuju Hrvatsku, država bi se mogla jeftinije zadužiti i plaćati manje kamata", rekao je Šuker.  Saborski klubovi zastupnika su suglasni da treba postrožiti nadzor i kriterije koje moraju zadovoljiti kreditne agencije, jer u sprezi s bankama mogu držati Hrvatsku u dužničkom ropstvu.  Ivana Lovrinovića (Most) zanima zašto EU nema svoju rejting agenciju, jer, rekao je, "činjenica je da standardi ... .oni kontroliraju oko 93 posto kreditnog rejtinga u svijetu, a sve tri su iz Sjedinjenih Država". Naime, u Europskoj uniji registrirane su 23 rejting agencije, niti jedna u Hrvatskoj. Ima manjih nacionalnih agencija, ali i velikih međunarodnih korporacija kao što su Moody's, Standard&Poors i Fitch.  "Na žalost, od 23 agencije, tri su vodeće i na njihove se procjene svi oslanjaju", kaže Božica Makar (HNS) koja drži da se kreditni rejtinzi ponekad donose i na dosta neprovjerenim i nepotvrđenim informacijama.

Reiner: sat vremena o milijardama, dva dana o 600 tisuća kuna 

Nakon što je Hrvatski sabor raspravio i zakon o provedbi europske uredbe iz područja platnog prometa, predsjednik Željko Reiner primjetio je da su zastupnici za te dvije točke, teške nekoliko milijardi kuna, potrošili jedva sat vremena, dok su, naglasio je, za jednu drugu (ukidanje ureda bivšeg predsjednika Mesića) tešku samo 600.000 kuna, potrošili dva dana.  Moramo malo voditi računa o nekim prioritetima, poručio je zastupnicima predsjednik Sabora.  Sabor je u četvrtak raspravio i izmjene Zakona o službi u oružanim snagama, kojima se za tri godine, do konca 2019. produžava rok za izdvajanje djelatnih vojnih osoba sa srednjom stručnom spremom. Produljenje roka za tri godine je nužno, jer bi u suprotnom koncem godine iz vojske morala otići oko petina ukupnog broja vojnika, naglasio  je HDZ-ov zastupnik Damir Krstičević.  Zauzima se za projekt "druge karijere". Jer, ističe Krstičević, zaposlenici iz sustava Hrvatske vojske i policije u mirovinu odlaze s 50-tak godina života, a imaju puno znanja i sposobnosti za 'drugu karijeru'.