Dnevne novosti

Reiner: Postoje mogućnosti za veliko povećanje izvoza u Poljsku

13.05.2016 07:25 DUBROVNIK, 12. svibnja 2016. (Hina), Predsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner rekao je u četvrtak u Dubrovniku na marginama foruma hrvatskih i poljskih regija i pratećeg gospodarskog foruma kako postoje mogućnosti za značajno povećanje izvoza roba iz Hrvatske u Poljsku. 
Reiner se danas u sklopu Foruma sastao s predsjednikom poljskog Senata Stanislawom Karczewskogvim, a razgovarali su o brojnim temama, od infrastrukturnih ulaganja do jačanja gospodarskih veza malih i srednjih poduzeća. ''Razgovarali smo o mogućnostima još bolje suradnje i to na velikim infrastrukturnim projektima koji su od interesa ne samo za Hrvatsku nego za srednju i sjevernu Europu. Jedan od dobrih primjera je LNG terminal na Krku koji bi trebao biti spojen s plinovodom s LNG terminalom u Poljskoj čime bi se stvorio jedan alternativni energetski pravac od ključne važnosti za cijelu srednju i zapadnu Europu'', rekao je. Reiner j

e dodao kako su teme bile i cestovno i željezničko povezivanje. ''To nam je prioritet, pogotovo pruga između Rijeke i Budimpešte koja bi se nastavljala u pravcu Poljske i predstavljala jedan od značajnih pravaca koji bi povezivao sjevernu, srednju i južnu Europu. Posebni naglasak u razgovorima je bio na suradnji malih i srednjih poduzeća jer ona nose gospodarstvo'', rekao je predsjednik Hrvatskog Sabora.Odgovarajući na novinarski upit Reiner je rekao kako postoji veliki prostor za povećanje izvoza prema Poljskoj.

''Poljska je deset puta veća po broju stanovnika, ali sasvim sigurno mi imamo mogućnosti za značajno povećanje izvoza roba u Poljsku i ovaj forum je jedan od oblika na kojem će se u izravnim kontaktima između hrvatskih i poljskih gospodarstvenika doći do niza dogovora, a možda i ugovora o takvoj suradnji'', rekao je Reiner.

Karczewski je istaknuo kako su odnosi između Hrvatske i Poljske sve bolji i bolji, a ustvrdio je kako će broj Poljaka koji dolaze turistički u Hrvatsku porasti značajno već ove godine. ''Oni borave sve dulje i dulje. Uz te boravke nastaju i novi odnosi. Po pitanju broja turista smo zasad na šestom mjestu, ali uskoro ćemo se popeti na toj ljestvici i to već ove godine'', zaključio je.