Dnevne novosti

Na Odboru za Ustav devetero kandidata za ustavne suce

18.05.2016 07:35 ZAGREB, 17. svibnja 2016. (Hina), Na pitanja članova saborskog Odbora za Ustav u utorak je odgovaralo devetero kandidata za suce Ustavnog suda, među kojima i aktualna predsjednica Suda Jasna omejec i troje saborskih zastupnika - SDP-ovi Josip Leko i Ingrid Antičević Marinović te HDZ-ov Davorin Mlakar. 
Jasna Omejec odgovarala je na pitanja o potrebi ograničavanja reizbora ustavnih sudaca. Uvjerena je kako je takvo rješenje primjereno u zemljama konsolidirane demokracije, ali ne i u Hrvatskoj koja, kaže, nema stabilizirano sudstvo ni pravni poredak. "U takvom uređenju iluzorno je smatrati da postoji dovoljan broj konstitucionalista da bismo izbor ustavnih sudaca ograničili na jedan mandat", istaknula je Omejec. Naglasila je kako se za treći mandat u ustavnom sudu nije kandidirala sama, nego da su je kandidirale institucije poput zagrebačkog pravnog fakulteta. "Struka je rekla što misli o trećem mandatu Jasne Omejec, sada preostaje da to kaže politika", poručila je.

Omejec: Nisam imala snage uvjeriti sjednicu Ustavnog suda da uđemo u predmet abortusa 

Upitana je li prihvatljivo da neki predmeti na Ustavnom sudu stoje neriješeni više od 20 godina, odgovorila je kako ni jedan razuman čovjek ne može reći da je to prihvatljivo. Naglasila je, međutim, da nije riječ o pojavi, nego tek o jednom predmetu, zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona iz 1978. kojim je reguliran abortus. "Prvi sastav Ustavnog suda nije imao kapacitet za rješavanje tog pitanja i mislim da je dobro da ga nije rješavao", kazala je Omejec i dodala kako je presudama Europskog suda za ljudska prava iz 2010. postavljen okvir za rješavanje tog pitanja. "To što ono nije riješeno smatram osobnim neuspjehom, jer nisam uspjela uvjeriti sjednicu Ustavnog suda da uđemo u taj predmet, nisam imala dovoljno snage za to", rekla je. 

Omejec je pojasnila i odluku kojom je Ustavni sud izvan snage stavio odredbu lani izmijenjenog Izbornog zakona, koja je predviđala diskvalifikaciju izbornih lista koje ne poštuju tzv. žensku kvotu. Ponovila je kako su kroz dva zakona bile propisane nesrazmjerno visoke kazne za liste bez 40 posto kandidata podzastupljenog spola. "Bila sam zgranuta onim što se dogodilo u prekršajnom sankcioniranju, ali Ustavni sud na to nema utjecaja, tu Sabor treba reći svoje o ponašanju DORH-a", rekla je Omejec.

Leko: Za kandidaturu je prevagnula važnost gradnje hrvatskog društva na Ustavu  

Josip Leko otkrio je kako je dugo razmišljao o kandidaturi, a prevagnulo je, kaže, to što je uočio kako je vrlo važno nastaviti gradnju hrvatskog društva na Ustavu koji predviđa trodiobu vlasti, suradnju i međusobnu kontrolu. "To je za mene izazov, jer su suradnja i međusobna kontrola nerijetko izostajali", rekao je Leko, te odgovorio i na pitanje o predmetima koji nisu riješeni dugi niz godina. Smatra kako nema opravdanja za dugotrajno odlučivanje u nekim predmetima. "Vrlo je važno da Ustavni sud donosi odluke u realnom političkom vremenu. Ne vidim razloga da se predmeti zadržavaju izvan razumnog roka, a 20 godina sigurno nije razuman rok", kazao je.

Davorin Mlakar također vjeruje da bi njegovo iskustvo u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti koristilo Ustavnom sudu. "Bilo bi dobro da su u Ustavnom sudu predstavnici sudbene vlasti, predstavnici koji imaju iskustva u zakonodavnoj vlasti, odnosno saborski zastupnici, ljudi iz reda odvjetnika i iz znanstvene sfere", kazao je Mlakar i zaključio kako ne bi bilo loše da budu zastupljene različite svjetonazorske opcije.

Mlakar: Neprihvatljivo je na odluku čekati desetak godina, ali sud procjenjuje je li sazrio trenutak

Također smatra kako je neprihvatljivo više od desetak godina čekati na odluku suda, ali pretpostavlja da Ustavni sud u nekim predmetima procjenjuje je li sazrio trenutak da bi se raspravljalo o određenim temama. Uvjeren je i kako je nužno izmijeniti Ustavni zakon o Ustavnom sudu koji je, kaže, proširio nadležnost do te mjere da je ona postala opterećujuća za Ustavni sud. Ingrid Antičević Marinović ističe kako je 20 godina radila u odvjetništvu te kako joj je posebno drago što Odvjetnička komora podržava njezinu kandidaturu. Na pitanje o sporosti donošenja odluka Ustavnog suda ocijenila je kako je neprihvatljivo da Ustavni sud, koji sankcionira niže sudove zbog suđenja u razumnom roku, sam kasni s odlukom.

Antičević Marinović: Ustavni sud morao je riješiti pitanje pobačaja

 Uvjerena je da je Ustavni sud morao riješiti pitanje pobačaja, bez obzira na rasprave koje bi izazvala takva odluka. Smatra, također, kako bi ustavni suci trebali imati samo jedan mandat. "Na taj način ustavni suci ne bi gledali kako će se njihova odluka svidjeti određenoj političkoj kandidaturi. Stoga, smatram da bi Sabor trebao promijeniti Ustavni zakon o Ustavnom sudu", rekla je Antičević Marinović. Razgovore s preostalih 13 kandidata Odbor će provesti u srijedu.