Dnevne novosti

Izmjenama zakona o parničnom postupku do kraćih suđenja i ujednačene prakse

20.05.2016 07:48 SPISI

ZAGREB, 19. svibnja 2016. (Hina), Ministarstvo pravosuđa predložilo je u Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku cijeli niz noviteta kako bi se ujednačila sudska praksa, skratila suđenja i smanjio broj zaostataka.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje naglasio je na okruglom stolu održanom u četvrtak da je riječ o zakonskim izmjenama koje nisu isključivo plod novog tima u Ministarstvu pravosuđa, već i njihovih prethodnika. Njegova pomoćnica Renata Duka dodala je da je krajnji cilj zakonskih izmjena povratak povjerenja građana u pravosuđe koje je sada, često i neopravdano, na niskoj razini. Izmjenama i dopunama zakona žele se, u konačnici, osigurati pretpostavke za veću učinkovitost, brže i ekonomičnije vođenje postupka, uz očuvanje pravne sigurnosti i vladavine prava.

Jedan od predloženih noviteta je uvođenje tzv. oglednog postupka kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih u njegovoj primjeni kada postoji veći broj sličnih pokrenutih postupaka ili se očekuje pokretanje postupaka s istim pravnim pitanjem.

Što se sudskih troškova tiče oni bi, primjerice, mogli varirati ovisno o nastojanju stranke da se spor riješi mirnim putem, a sudski bi savjetnici, umjesto sudaca, mogli odlučivati o zahtjevima u nespornim odlukama kao što su presude na temelju priznanja ili kod povlačenja tužbi. U nizu noviteta je i uvođenje tonskog snimanja ročišta, održavanje ročišta na daljinu korištenjem audivizualnih uređaja, sankcije za prekasno dostavljanje podnesaka, jednačavanje rokova za žalbu i mjere za rasterećenje trgovačkih sudova. Planirano je i uvođenje mrežne stranice 'e-predmet' na kojima bi se mogle dobiti sve obavijesti o ročištima, čime bi se posao olakšao posebno odvjetnicima.

Na okruglom stolu o predloženim su novinama raspravljali predstavnici raznih sudova, Hrvatske odvjetničke komore, Državnog odvjetništva, ali i tzv. zainteresirane javnosti, a u Ministarstvu ističu kako im je želja da s mogućim zakonskim izmjenama upoznaju širu javnost upućenu u problematiku pojedinih pravnih instituta koji usporavaju parnični postupak.