Dnevne novosti

Gospodarski projekti u središtu razgovora Kovača s premijerom Netanyahuom

31.05.2016 07:10 JERUZALEM, 30. svibnja 2016. (Hina), Gospodarski projekti, napose u navodnjavanju i suradnja protiv cyberterorizma dominirali su u ponedjeljak u razgovorima hrvatskog šefa diplomacije i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, na čiji je poziv došao u posjet Izraelu.
Hrvatska ima senzibilitet za Izrael kao zemlju koja se morala sama osloboditi i izboriti za svoju samostalnost i stabilnost i jako dobro razumije izraelsku brigu za sigurnost, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova nakon sastanka s domaćinom u Jeruzalemu.

Razgovarali smo o mogućnostima suradnje u gospodarskim projektima, napose projektima navodnjavanja, te o suradnji kako bismo se efikasno borili protiv cyberterorizma, rekao je Kovač."Razgovarao sam s premijerom Netanyahuoom kao prijatelj i mislim da je i on osjetio da sam i ja došao kao prijatelj Izraela i Izraelaca", naglasio je. Među oba naroda postoje simpatije i "na nama je da tom odnosu dademo više sadržaja", rekao je Kovač, prvi šef diplomacije koji je posjetio Izrael nakon ulaska Hrvatske u EU.

Tema razgovora bila je i aktualna situacija u Europi, rekao je Kovač, koji je izraelskom premijeru istaknuo koliko je Hrvatska tolerantna zemlja i koliko je uspješna u zaštiti svojih nacionalnih manjina i svih drugih manjina. U sklopu posjeta ministra Kovača Hrvatska i Izrael potpisali su program o kulturnoj i obrazovnog suradnji. Hrvatski šef diplomacije nastavlja posjet obilaskom Yad Vashema, memorijalnog centra za žrtve holokausta, a predviđen je i njegov susret s hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu.