Dnevne novosti

Promet u maloprodaji u EU u srpnju 3,5 posto veći

06.09.2016 07:10 LUXEMBOURG/ZAGREB, 6. rujna 2016. (Hina), Promet od trgovine na malo u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem je srpnju na mjesečnoj razini uvećan za 1 posto, nakon blagog pada u mjesecu ranije, a na godišnjoj je razini ojačao 3,5 posto, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.
Promet od trgovine na malo u 28-članom EU, prema sezonski prilagođenim podacima, u srpnju je na mjesečnoj razini porastao za 1 posto, nakon 0,2-postotnog pada u lipnju, sukladnog prvotnoj procjeni, pokazale su najnovije procjene statističkog ureda EU-a, objavljene u ponedjeljak.

Oporavak prometa na mjesečnoj razini na razini EU-a u cjelini pripisuje se rastu prometa u svim promatranim kategorijama - u trgovini motornim gorivima za 1,6 posto, u trgovini hranom, pićima i duhanskim proizvodima za 0,8 posto te trgovini neprehrambenim proizvodima za 0,6 posto, navodi se u Eurostatovu izvješću. Među zemljama članicama čijim podacima raspolažu u Eurostatu, najveći rast prometa na mjesečnoj razini ostvaren je u Luksemburgu, za 2,3 posto, a slijede Portugal i Njemačka, s rastom za 1,8 odnosno 1,7 posto.

S druge strane, najizrazitiji pad prometa od trgovine na malo zabilježen je u Slovačkoj, za 1,1 posto, u Švedskoj, za 0,8 posto te u Danskoj, za 0,7 posto.U 19-članoj eurozoni sezonski prilagođen promet od trgovine na malo porastao je u srpnju za 1,1 posto u usporedbi s lipnjem, kada je prema revidiranim podacima skliznuo za 0,1 posto, pokazalo je nadalje Eurostatovo izvješće. Rast prometa pripisuje se povećanom prometu u kategoriji motornih goriva za 1,8 posto, 1,1-postotnom rastu prometa u trgovini hranom, pićima i duhanskim proizvodima te 0,4-postotnom rastu prometa u kategoriji neprehrambenih proizvoda.

Na godišnjoj razini rast prometa ubrzao U EU u cjelini rast prometa od trgovine na malo, prema kalendarski prilagođenom indeksu, u srpnju je na godišnjoj razini ubrzao na 3,5 posto, s blago naviše revidiranih 2,5 posto u lipnju, objavio je Eurostat. Veći promet u 28-članoj uniji proizlazi iz povećanog prometa u svim promatranim kategorijama proizvoda. Najviše je pritom promet uvećan u trgovini neprehrambenim proizvodima, za 4,3 posto, a slijede motorna goriva, s rastom prometa od 3,8 posto, te hrana, pića i duhanski proizvodi, čiji je promet u trgovini na malo uvećan za 2,2 posto.

Među zemljama-članicama čijim podacima raspolažu u europskom statističkom uredu, najveći rast prometa ostvaren je u Rumunjskoj i Luksemburgu, za 13,5 odnosno 12,2 posto. Slijedi Litva, sa 6,2-postotnim rastom na godišnjoj razini.Pad prometa na godišnjoj razini zabilježile su pak Malta, za 2,7 posto, Belgija, za 1,8 posto, te Danska i Slovačka, za 0,8 odnosno 0,6 posto. U eurozoni je rast prometa na godišnjoj razini ubrzao na 2,9 posto, s naviše revidiranog 1,7-postotnog u mjesecu ranije, a za što su zaslužne također sve tri promatrane skupine proizvoda; neprehrambeni proizvodi, s rastom prometa za 3,2 posto, motorna goriva, s 2,2-postotnim rastom te hrana, pića i duhanski proizvodi, čiji je promet uvećan za 1,8 posto. U Eurostatovu izvješću nisu objavljeni odgovarajući podatci za Hrvatsku za mjesec srpanj. 

DZS: U Hrvatskoj rast potrošnje 23. mjesec zaredom

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, objavljenim au petak, u Hrvatskoj je u ovogodišnjem srpnju promet u trgovini na malo realno porastao za 4,5 posto na godišnjoj razini, što je već 23. mjesec zaredom kako potrošnja raste. Rast potrošnje u srpnju znatno je brži nego u lipnju, kada je potrošnja porasla za 2,8 posto na godišnjoj razini. DZS je objavio prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u srpnju ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za dva posto, a realno za 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.