Dnevne novosti

Lora - Vrhovni sud odbio Bungurovu žalbu na istražni zatvor - podnesena ustavna tužba

07.09.2016 07:40 SPISI

SPLIT, 6. rujna 2016. (Hina), Vrhovni sud Hrvatske odbio je početkom kolovoza kao neosnovanu žalbu na produljenje istražnog zatvora Emiliju Bunguru, optuženom za ratni zločin u predmetu Lora 1, a njegov odvjetnik Vinko Burazer  rješenje Vrhovnog suda smatra neustavnim i nezakonitim te je početkom rujna podnio tužbu Ustavnom sudu zbog povrede ljudskih prava, a splitskom Županijskome zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

Kako je odvjetnik Burazer rekao za Hinu, nije bilo osnove da se Emiliju Bunguru odredi istražni zatvor zato što mu optužnica za Loru 1 nikada nije bila uručena, a optužnica za Loru 2 mu je uručena tek kad je sudu uložio prigovor. Ustavnu tužbu podnijeli su zato što su mu povrijeđena ljudska prava zajamčena Zakonom o kaznenom postupku i Ustavom te zato što mu se ne sudi po valjanom zakonu, zbog čega se smatra diskriminiranim. U tužbi su naveli i da je bilo mnogih bitnih povreda odredaba Kaznenog postupka i Ustava. 

"Županijski sud je namjerno pogriješio još prije 15 godina, kada mu se sudilo po zakonu koji nije bio na snazi, a pogriješio je i u tome što nije odredio individualnu krivnju za svakog optuženika, nego je njih osam kolektivno kažnjeno. Ni krivnja ni kazna nisu individualizirani, a to se po Zakonu o kaznenom postupku mora napraviti", rekao je odvjetnik Burazer. Ustvrdio je kako se po Srbiji i Republici Srpskoj išlo animirati i pripremati svjedoke koji su ratni zločinci, bilo da su optuženi ili osuđeni. 

"Samo na njihovu lažnom svjedočenju vijeće Županijskoga suda utvrdilo je odgovornost osam optuženih. Ono što su govorili Hrvati, koji su tu bili kao službene osobe, ništa nisu uvažili. Znači da to ne počiva na materijalnoj istini, nego na lažima", tvrdi  Burazer. Kako je rekao, Ustavni sud bi sada trebao dostaviti ustavnu tužbu splitskome Županijskom sudu, koji se višem sudu treba očitovati i dostaviti im kompletni spis. Na ustavnu tužbu bi se, osim Županijskoga suda, trebao očitovati i DORH, a do tada će Emilio Bungur ostati u istražnom zatvoru. 

Sudski postupak Lora 2, u kojemu optužnica Županijskoga državnog odvjetništva u Splitu petoricu optuženika tereti za ratni zločin 1992. godine nad zarobljenicima u vojnom zatvoru Lori, počeo je 9. rujna 2015., a već dva dana poslije je odgođen na neodređeno vrijeme. Razlog tomu je bio zahtjev  odvjetnika Vinka Burazera za izuzećem sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića u kaznenom postupku Lora 2 i predsjednika Županijskoga suda u Splitu Marijana Miletića te njegov prijedlog da se kazneni postupci Lora 1 (ratni zločin nad civilima) i Lora 2 spoje u jedan predmet, što je poslije i učinjeno.  

Petorica optuženih u postupku Lora 2, među kojima je i Emilio Bungur, bili su obuhvaćeni i slučajem Lora 1 u kojem su osmorica vojnih policajaca osuđena na ukupno 53 godine zatvora. Pravomoćna presuda u slučaju Lora 1 donesena je 2006. godine na splitskome Županijskom sudu, a 2007. godine potvrđena je i presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske. 

Izvanraspravno vijeće splitskoga Županijskog suda u prosincu 2015. godine donijelo je odluku, na prijedlog Županijskoga državnog odvjetništva, da se Emiliju Bunguru prekine izdržavanje šestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen u postupku Lora 1, te da se taj postupak vrati u fazu istrage. Obrana Emilija Bungura 28. siječnja 2016. poslala je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske žalbu u kojoj traži da se zaustavi postupak Lora 1 protiv Bungura te da mu se ukine pravomoćna presuda i da ga se iz istražnog zatvora u Glini pusti na slobodu.