Dnevne novosti

Ministar Kuščević: S Bandićem smo imali teške pregovore u vezi s katastrom Grada Zagreba

07.09.2016 07:20 SPLIT, 6. rujna 2016. (Hina), Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je u utorak u Splitu da su svi područni katastarski uredi u Hrvatskoj uvršteni u Zajednički informacijski sustav (ZIS), a jedino je bilo problema s Gradom Zagrebom, no, istaknuo je, nakon teških pregovora s gradonačelnikom Milanom Bandićem, i to je rješeno te će u sljedećih desetak dana i katastar Zagreba biti dio ZIS-a.

"Imali smo problema s Gradom Zagrebom budući da njegov katastar nije pod Državnom geodetskom upravom, nego je samostalna institucija kojom upravlja Zagreb. Nakon dugotrajnih i teških pregovora s gradonačelnikom Bandićem i vodstvom katastra Grada Zagreba, ipak smo postigli dogovor da će i oni će ući u ZIS i početi funkcionirati u njemu od 15. rujna ove godine", rekao je Kuščevič na predstavljanju ZIS-a u područnom uredu u Splitu. 

ZIS - zajednički sustav zemljišnih knjiga i katastra, kako je rekao Kuščević, potpuno je uspostavljen. Istaknuo je kako uspostavu ZIS-a u Hrvatskoj financira Svjetska banka radi boljega i učinkovitijega sustava e-nekretnina s planom da se do 2018. osnuje i državna uprava za nekretnine. Podsjetio je kako je osnutak državne uprave za nekretnine jedna od 60 reformskih mjera koje je Vlada prihvatila prije tri mjeseca.

"ZIS-om ćemo dobiti bazu netočnih podataka o nekoj nekretnini i nećemo riješiti problem, ali spajanjem u jednu državnu instituciju (državni ured za nekretnine) bit će rješavane teškoće u vezi s uknjižbom, brisanjem bivših vlasnika i posjednika, ispravak površine i svih podataka koji će biti sadržani u toj bazi", objasnio je Kuščević.  

Po njegovu mišljenju, riječ je o velikom projektu u sklopu kojeg će na internetskoj stranici vlasnik zemljišta, investitor, inspektor i sve druge zainteresirane strane imati cjelovit uvid u određenu nekretninu. "Jednim klikom na kompjutoru moći ćemo vidjeti je li neka nekretnina građevina, postoji li urbanistički plan za nju, vodi li se inspekcijski postupak u vezi s njom i je li za nju izdana građevinska dozvola", rekao je Kuščević.  

Istaknuo je kako će uspostava ZIS-a, a poslije i državnog ureda za nekretnine, olakšati postupke jer će investitori moći brže doći do potrebitih informacija o nekoj nekretnini. Dodao je kako je to posebice važno za Dalmaciju i naše otoke, gdje se zbog razvoja turizma očekuju i veće investicije. "Nakon uspostave kvalitetnijega e-sustava, mape o zemljištima i nekretninama koje su nastale još za vrijeme Austro-Ugarske spremit ćemo u muzeje", poručio je Kuščević.