Dnevne novosti

Objavljen natječaj za bespovratna sredstva za kapitalna ulaganja

08.09.2016 07:25 ZAGREB, 7. rujna 2016. (Hina), Ministarstvo gospodarstva objavilo je u srijedu javni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava prema Programu regionalnih potpora za kapitalna ulaganja u proizvodne tehnologije, priopćilo je Ministarstvo.
Potpore su namijenjene proizvodnim gospodarskim sektorima za ulaganje u nove tehnologije.Cilj je potaknuti poduzetnike na ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu, radi modernizacije i proširenja postojećih proizvodnih kapaciteta te osnivanje nove poslovne jedinice uz uvjet zadržavanja i/ili povećanja broja radnika.U proračunu Ministarstva gospodarstva za program je predviđeno 40 milijuna kuna.

Maksimalni intenzitet potpore za velike poduzetnike iznosi 25 posto, a za srednje 35 posto prihvatljivih troškova projekta pri čemu je maksimalni iznos potpore po poduzetniku ograničen na 1,5 milijuna kuna bez obzira na visinu prihvatljivih troškova projekta.

Prijaviti se mogu mali poduzetnici koji na dan 31. prosinca 2016. imaju minimalno 40 zaposlenih, srednji i veliki poduzetnici (sukladno kategorizaciji veličine poduzetnika prema uredbi Europske komiije 651/2014), poduzetnici koji su registrirani za obavljanje gospodarske djelatnosti najmanje dvije godine prije dana predaje zahtjeva, koji nemaju neizvršenih obveza prema zaposlenicima, javnim davanjima kao ni obveza temeljem ranije dodijeljenih potpora, a u stanju su uz provedbu investicije zadržati ili povećati broj zaposlenih.

Prihvatljive aktivnosti u sklopu programa su ulaganja u materijalnu imovinu (strojevi i oprema namijenjeni proizvodnji) te aktivnosti ulaganja u nematerijalnu imovinu do gornje granice od 25 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta (patenti, licencije, industrijski softveri).