Dnevne novosti

Sud časti HGK uveo online prijavu žalbi

09.09.2016 07:05 ZAGREB, 8. rujna 2016. (Hina), Sud časti Hrvatske gospodarske komore (HGK) nedavno je uveo mogućnost podnošenja žalbi protiv prvostupanjskih odluka putem elektroničkog obrasca, izvijestili su u čevrtak iz HGK.

Time se, navodi se, nastavlja s unaprjeđenjem učinkovitosti i kvalitete rada Suda te s pojednostavljenjem komunikacije sa strankama, započetima još u listopadu 2015. godine, otkako je strankama u prvostupanjskom postupku omogućeno podnošenje prijave online. "Online podnošenje prijava i žalbi omogućava strankama brže, jednostavnije i jeftinije pokretanje prvostupanjskog i drugostupanjskog postupka pred Sudom časti, a postignut je i viši stupanj djelotvornosti Suda, odnosno ubrzan je postupak.

Da su stranke prihvatile taj vid komunikacije, potvrđuje i činjenica da je u godinu dana zaprimljeno 76 prijava podnesenih online, dok su protiv drugostupanjskih odluka tim putem podnesene dvije žalbe“, kaže tajnica Suda časti HGK Zdravka Kezele Kokorić, dodajući da je broj prijava elektroničkim putem veći od broja prijava u pisanom obliku.Istaknula je da se čak 85 posto zaprimljenih prijava odnosi na prijave potrošača, odnosno potrošačke sporove.

Nastojat će ujedno da Sud časti HGK bude prepoznat kao jedno od vodećih tijela za alternativno rješavanje potrošačkih sporova. Sud časti HGK odlučuje, uz ostalo, o sporovima koji su nastali zbog prodaje proizvoda ili pružanja usluge loše kvalitete, potpunog ili djelomičnog neispunjenja ugovora, namjernog zaključivanja nejasnih ili nepotpunih ugovora u prometu roba i usluga, nepoštene poslovne prakse, zavaravajućeg oglašavanja na štetu potrošača ili konkurenta i sl.

Postupak pred Sudom za stranke besplatan, a prijava se može podnijeti u roku od šest mjeseci od dana saznanja prijavitelja za učinjenu povredu i počinitelja, a najkasnije u roku od godinu dana od dana kada je povreda učinjena.