Dnevne novosti

DIP: Zatražit će se očitovanje od Sinčića, Runtića i Lovrinovića

21.09.2016 07:25 ZAGREB, 20. rujna 2016. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) najavilo je u utorak kako će od čelnika Živog zida Ivana Sinčića i bivšeg člana te stranke Hrvoja Runtića te predsjednika stranke Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića zatražiti očitovanje o optužbama koje je Runtić na račun Živog zida iznio u medijima te će, u slučaju utvrđenih povreda, obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja.
U odnosu na konkretni slučaj, za koji je Povjerenstvo saznalo iz medija, zatražit će se očitovanje od Sinčića, Runtića i Lovrinovića, odgovorilo je Povjerenstvo na Hinin upit što kani napraviti s obzirom da je Runtić, bivši supredsjednik Živog zida, iznio ozbiljne optužbe na račun te stranke i načina na koji je prikupljala sredstva od donatora. "U slučaju utvrđenih povreda, Povjerenstvo će u okviru svoga djelokruga obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja", najavljuju u DIP-u. 

Runtić je, naime, u razgovoru za jedan dnevnik izjavio da "pod okriljem noći u stožer Živog zida stižu žute kuverte s novcem donatora kojih nema na službenom popisu". Ivana Lovrinovića optužio je za pokušaj podmićivanja nagradom od 100.000 kuna i 500 eura tjedno za šutnju o neslužbenim donacijama, koje su navodno stizale u stožer Živoga zida. Te optužbe Lovrinović je nazvao "smiješnima" i poručio da "ne zavređuju komentar". DIP u svom odgovoru podsjeća da financiranje izborne promidžbe prati nadzorom transakcija na posebnim računima koji se moraju otvoriti baš za tu namjenu, i to od dana njihova otvaranja do završetka transakcija na njima, odnosno 90 dana nakon objave konačnih službenih rezultata izbora. 

Nadzor financiranja izborne promidžbe odnosi se na ograničenje iznosa donacija i ukupnog iznosa troškova promidžbe, provjeru koriste li se prikupljena sredstva za aktivnosti izborne promidžbe, provjeru dopuštenosti donacija, provjeru istovjetnosti podataka iz javno objavljenih izvješća s podacima iz izvješća koja se podnose sedam dana prije izbora, odnosno 30 dana nakon provedenih izbora. 

Navedeno se provjerava usporedbom podataka navedenih u financijskim izvješćima s podacima dostavljenim od strane poslovnih banaka te povlačenjem dokumentacije od strane izbornih sudionika. Pregledom dostavljene dokumentacije i računa, Povjerenstvo utvrđuje jesu li isti učinjeni za aktivnosti izborne promidžbe, navode u DIP-u.