Dnevne novosti

MZOS: Zapošljavanje u skladu sa Strateškim planom Hrvatske zaklade za znanost 2014.-2018.

21.09.2016 07:35 ZAGREB, 20. rujna 2016. (Hina), Zapošljavanje prvoga naraštaja doktoranada provedeno je 2014. u mandatu bivše vlade u skladu sa Strateškim planom Hrvatske zaklade za znanost 2014.-2018., priopćilo je u utorak  Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta (MZOS). 
Tim Strateškim planom predviđeno je, kako navodi MZOS, sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme od dvije godine za radno mjesto stručnog suradnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i koeficijentom 1,261 uz mogućnost produljenja za još dvije godine na radno mjesto višeg stručnog suradnika s koeficijentom 1,406. MZOS smatra kako takav sustav otvara problem sklapanja dvaju uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme. 

"Sukladno Zakonu o radu, jedino rješenje ovog problema bilo bi raspisivanje natječaja za novo radno mjesto uz prekid radnog odnosa od minimalno dva mjeseca", napominje MZOS i dodaje kako bi aneksiranje ugovora o radu koje predlažu predstavnici Sindikata, bilo protuzakonito. MZOS ističe da su oni predstavnike Sindikata obavijestili na sastanku održanom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. 

Ministarstvo je, kako navodi, u dopisu od 16. lipnja 2016. upozorilo Zakladu i predložilo da se drugi naraštaj doktoranada koji kreće ove jeseni zapošljava na određeno za jedinstveno vrijeme trajanja projekta od 4 godine na mjesto asistenta s koeficijentom 1,406, a ne kao prije ugovor o radu na određeno vrijeme od dvije godine s koeficijentom 1,261 uz mogućnost produljenja na još dvije godine s koeficijentom 1,406. 

MZOS također napominje kako Hrvatska zaklada za znanost odluke o potpori donosi samostalno, te je obvezna raspolagati svojom imovinom i prihodima poštujući načela transparentnosti i javne odgovornosti pri čemu je i odgovorna za zakonitost svoga rada što uključuje i zaključivanje zakonitih ugovora s ustanovama i mentorima te davanje uputa o njihovoj provedbi.