Dnevne novosti

Ugovor o izgradnji porečke južne obilaznice vrijednoj 18,3 milijuna kuna

04.11.2016 07:25 POREČ, 3. studenoga 2016. (Hina), Ugovor o izgradnji južnog dijela obilaznice Poreča, vrijednoj 18,3 milijuna kuna, potpisali su u četvrtak popodne direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor tvrtke "Cesta" iz Pule Miro Mirković u ime zajednice ponuditelja u kojoj je još i tvrtka "Đusto" iz Poreča.

Na potpisivanju ugovora bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ugovorom Hrvatske ceste, kao naručitelj radova, definiraju dovršetak izgradnje obilaznice, to jest treću i četvrtu fazu, za četiri mjeseca od dana uvođenja izvođača u radove. Time će se, istaknuo je direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, gradsko područje prometno rasteretiti, poglavito preusmjeravanjem tranzitnoga teretnog prometa na novu prometnicu duljine kilometar i pol. 

"Iznimno sam zadovoljan što smo pri kraju jednog velikog infrastrukturnog projekta u Poreču. Hrvatske ceste rade na više projekata u Istri, od rekonstrukcije državnih cesta do drugih projekata, što pridonosi rastu BDP-a i gospodarstva", rekao je ministar Butković i dodao kako će se izgradnjom zadnje dvije faze porečke obilaznice tranzitni promet prebaciti iz grada na novu prometnicu. Ocijenivši projekt krucijalno važnim za grad, porečki gradonačelnik Edi Štifanić rekao je da će sav promet koji je nekad prolazio kroz središte grada biti preusmjeren na obilaznicu. 

"Taj projekt nije bitan samo za Poreč, nego i za obližnje općine, ponajprije za Funtanu, Vrsar i Tar-Vabrigu, koji su također velika turistička odredišta", zaključio je Štifanić, dodajući da je prometnica projektirana sa zatvorenim sustavom odvodnje i novom rasvjetom. Govoreći o najvećem infrastrukturnom projektu u Istarskoj županiji, dovršetku istarskog ipsilona, ministar Oleg Butković istaknuo je da su završeni razgovori s koncesionarom te da je "stigla faza u kojoj Vlada mora donijeti odluku s Bruxellesom". 

"Taj veliki projekt ovih je dana na razini Vlade, razgovaramo i vjerujem da ćemo krenuti u što skorijem roku s gradnjom druge B1 faze od Pazina do tunela Učke, za što postoje sve potrebne građevinske dozvole i radovi bi mogli početi vrlo brzo, to jest 2017. godine", poručio je. Butković je osim toga u Poreču izvijestio novinare kako će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u prijedlogu proračuna za 2017. godinu izdvojiti osam milijuna kuna za obnovu piste pulske Zračne luke. Radovi su vrijedni oko 20 milijuna kuna.