Dnevne novosti

Sindikati pozdravili niže stope PDV-a

11.11.2016 07:22 ZAGREB, 10. studenoga 2016. (Hina), Sindikalni čelnici pozdravljaju promjene u poreznoj reformi koje se odnose na smanjenje PDV-a na isporuku električne energije i zadržavanje snižene stope na kruh i mlijeko, lijekove i knjige, ali ukazuju na nužnost povećanja minimalne i drugih plaća kako bi se kroz povećanu potrošnju i potražnju otvorila potreba za novim radnim mjestima.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Sever drži da bi refroma postigla efekt reforme ako bi se vratila stopa od 12 posto, a na visoke dohotke uvela  još jedna stopa viša od 36 posto, pa bi Hrvatska imala četiri porezne stope i na taj način slijedila preporuke UNCTAD-a i Međunarodne organizacije rada da progresivne stope smanjuju nejednakost u društvu.Predloženim poreznim izmjenama radi se upravo suprotno, jer će oni s najvišim primanjima dobiti još više, a oni s manjim primanjima ništa ili gotovo ništa, upozorio je Sever.

Založio se za povećanje minimalne i svih ostalih plaća u Hrvatskoj, jer jedino to može pridonijeti rastu potražnje i potrošnje, te otvaranju novih radnih mjesta. "U Hrvatskoj ogroman broj ljudi ima toliko niska primanja da neće biti obuhvaćeni poreznim škarama, pa to ukazuje na nužnost povećanja plaća", rekao je Sever. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel pozdravlja smanjenje i zadržavanje nižih poreznih stopa, ali tvrdi da reforma neće pomoći građanima kojima je najteže, pa predlaže da se uredbom poveća visina minimalne plaće.

"Naš je prijedlog da za iduću godinu minimalna plaća bude u visini najniže osnovice za utvrđivanje porezne osnovice za dohodak od 3800 kuna u bruto iznosu, što bi povećalo minimalnu plaću u neto iznosu na nekih 3000 do 3100 kuna", rekao je Novosel. To nije veliko povećanje, ali bi velikom broju hrvatskih radnika znatno pomoglo jer "minimalac" prima najmanje 30.000 radnika, dok samo za pet posto veću plaću od minimalne prima daljnjih 50.000 radnika. 

Na opasku da bi zbog povećanja minimalne plaće moglo doći do otpuštanja radnika u dijelu prerađivačke industrije s najnižim plaćama, Novosel je ustvrdio kako ne bi smjelo doći do ukidanja radnih mjesta jer poslodavci ne mogu stvarati dobit na račun tako niskih plaća, prije svega zbog životnog standarda građana, ali i činjenice da iz Hrvatske radnici odlaze u inozemstvo gdje su plaće tri do četiri puta veće.Svaki bi poslodavac trebao pogledati gdje može doći do ušteda, a da ne budu uvijek preko leđa radnika, poručio je predsjednik SSSH-a.