Dnevne novosti

Dundić će biti razriješen ako državni odvjetnik podnese optužnicu

22.11.2016 07:35 ZAGREB, 21. studenoga 2016. (Hina), Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da će pomoćnik ministra Anđelko Dundić, za kojega su mediji objavili kako je u travnju ove godine kazneno prijavljen za tešku krađu, biti razriješen ako državno odvjetništvo protiv njega podnese optužnicu.
U priopćenju objavljenom u ponedjeljak ministarstvo je potvrdilo kako im je poznato da su "u tijeku izvidi nadležnog državnog odvjetništva povodom podnesene kaznene prijave protiv pomoćnika ministra Anđelka Dundića koji su, sukladno zakonskim odredbama, tajni".

Podsjećajući na odredbe Zakona o kaznenom postupku ministarstvo je izvijestilo da "samo tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost na način propisan posebnim zakonom"."Slijedom navedenog, a uzimajući u obzir i činjenicu kako iz same kaznene prijave nije moguće razlučiti postoji li kaznena odgovornost ili ne odnosno jesu li navodi iz kaznene prijave istiniti, Ministarstvo pravosuđa nije u mogućnosti trenutno komentirati navode iznesene u kaznenoj prijavi, te time niti u navedenom članku.

Nakon što nadležno državno odvjetništvo provede sve potrebne procesne radnje donijet će odluku o kaznenoj prijavi i odlučiti hoće li pokrenuti kazneni progon ili će ustanoviti kako nema osnove za pokretanje kaznenog progona.Ako državni odvjetnik ustanovi kako ima osnova za pokretanje ili provođenje kaznenog progona, podnijeti će nadležnom sudu odgovarajući optužni akt. U tom slučaju će pomoćnik ministra Anđelko Dundić biti razriješen", stoji u priopćenju.

Prema pisanju Jutarnjeg lista pomoćnika ministra za zatvorski sustav prijavio je ravnatelj zatvora u Dubrovniku u kojem je Dundić radio do sredine travnja, kad se zbog imenovanja na funkciju pomoćnika ministra preselio u Zagreb. U prijavi navodno stoji da je Dundić dok je u dubrovačkom zatvoru radio kao pravosudni policajac jednom zatvoreniku ukrao televizor.