Dnevne novosti

Komisija pokrenula progam Europske snage solidarnosti

08.12.2016 07:25 BRUXELLES, 7. prosinca 2016. (Hina) - Europska komisija u srijedu je službeno pokrenula program Europskih snaga solidarnosti, u kojima će moći sudjelovati mladi u dobi od 18 do 30 godina u socijalnom projektima kako bi stekli nova znanja i iskustvo.
"Europske snage solidarnosti pružit će priliku mladima koji žele dati znatan doprinos društvu i pokazati solidarnost", rekao je u priopćenju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Mladi će u snagama solidarnosti imati širok raspon aktivnosti: obrazovanje, zdravstvo, socijalna integracija, pomoć u opskrbi prehrambenim proizvodima, gradnja skloništa, prihvat migranata i izbjeglica te potpora i pomoć u njihovoj integraciji, zaštita okoliša i prevencija prirodnih katastrofa, navodi Komisija. 

Sudjelovati mogu mladi, bilo da su studenti, stažisti, zaposleni ili nezaposleni. Oni koji se prijave u Europske snage solidarnosti morat će prihvatiti izjavu o misiji i načelima tih snaga. Svaka organizacija koja bude sudjelovala morat će se pridržavati povelje Europskih snaga solidarnosti kojom se određuju prava i dužnosti u svim fazama iskustva solidarnosti.Cilj je da do kraja 2020. Europskim snagama solidarnosti pristupi 100.000 mladih.Program je otvoren za državljane 28 zemalja članica, Norveške te Islanda. Kao volonteri moći će sudjelovati i državljani Lihtenštajna, Turske i Makedonije.Snage solidarnosti financirat će se iz postojećih fondova, poput programa Erasmus +, Fonda za azil i migracije ili Fonda za ruralni razvoj.