Dnevne novosti

Predsjednica Grabar Kitarović primila pripadnike posada protupožarnih zrakoplova

08.12.2016 07:45 ZAGREB, 7. prosinca 2016. (Hina) - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović primila je u srijedu pripadnike posada protupožarnih zrakoplova koji su sudjelovali u gašenju požara tijekom humanitarne misije u Izraelu i u utorak se vratili u Hrvatsku.
Predsjednica je čestitala posadama kanadera, pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na požrtvovnom angažmanu i časnom predstavljanju Hrvatske te istaknula kako su hrvatska država i svi njezini građani ponosni na njih. "Postignuti visoki rezultati i dosadašnja iskustva u sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u humanitarnim misijama potpore civilnom stanovništvu u Republici Hrvatskoj, bilo u slučaju požara na otvorenom prostoru, bilo tijekom poplava velikih razmjera te u traganju i spašavanju, jamče da naše Oružane snage imaju razvijene sposobnosti i dostanu tehničku i materijalnu potporu za provedbu i takvih, netradicionalnih vojnih zadaća", naglasila je Grabar Kitarović.

Predsjednica je podsjetila kako su posade hrvatskih kanadera sudjelovale u istovrsnoj misiju u Izraelu 2010. godine., kao i u drugim humanitarnim međunarodnim misijama gašenja požara ili tijekom poplava u Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Portugalu."Uz neposredne učinke, sve su te aktivnosti ujedno jačale bilateralne veze Republike Hrvatske sa spomenutim državama", kazala je. Zahvalila se izraelskoj veleposlanici u Hrvatskoj Kalay Kleitman, koja je prisustvovala primanju u Uredu predsjednice, na povjerenju koje je Država Izrael izrazila Republici Hrvatskoj pozvavši hrvatske pilote u humanitarnu misiju te na srdačnom prijamu i skrbi tijekom njihova boravka u Izraelu.

Pukovnik Davor Turković izjavio je kako se hrvatski kontigent sastojao od dva kanadera i 14 ljudi a u Izraelu su proveli 13 dana, zajedno s posadama dvadesetak aviona iz drugih država koje su uputile pomoć."S obzirom na udaljenost mora od požara ostvarili smo ukupni nalet od 35 sati. U prosjeku smo bacali oko 4 vodene bombe na sat. Većinu naleta smo proveli u preventivnim kontrolama kako bi požare ugasili u začetku, da pokažemo Izraelcima kako mi to radimo u Hrvatskoj", kazao je i dodao kako je suradnja s izraelskom vojskom ocijenjena iznimno uspješnom."Rad i suradnja s izraelskom vojskom, koja je jedna od najbolje organiziranih na svijetu, svakako je bilo izuzetno iskustvo i za nas i za njih. Njima je to bila sasvim nova aktivnost, a nama sasvim novi način organizacije na svim razinama - od najniže taktičke i operativne pa naviše. Suradnja je ocijenjena iznimno uspješnom, ne samo kod nas, a kad vam Izraelci odaju priznanje onda znate da je to stvarno tako", rekao je pukovnik Turković.Uz posade Kanadera, prijemu kod predsjednice nazočni su bili predstavnici Ministarstva obrane i pripadnici Oružanih snaga RH.