Dnevne novosti

Tjedan u Europskoj uniji

12.12.2016 07:15 BRUXELLES, 11. prosinca 2016. (Hina) - tjedan, koji je za europski institucije zapravo zadnji ovogodišnji radni tjedan, na dnevnom je čitav niz važnih događaja od summita čelnika zemalja članica do plenarne sjednice Europskog parlamenta.
Zadji ovogodišnji sastanak na vrhu šefova država ili vlada članica EU-a 28 zemalja održat će se u četvrtak, 15. prosinca, a predviđeno je da traje samo jedan dan. Sastanak završava radnom večerom na koju nije pozvana britanska premijerka Theresa May, budući da će na tom neformalnom sastanku biti riječi o tome kako će preostalih 27 članica voditi proces Brexita, nakon što London službeno pokrene postupak za izlazak iz EU-a, što se očekuje do kraja ožujka sljedeće godine.Prije toga, na službenom dijelu sastanka, čelnici 28 država razgovorat će o pitanju migracija, to jest o provedbi dogovora EU-Turska, reformi zajedničko sustava azila, jačanju suradnje u području obrane i sigurnosti, gospodarstvu, zatim o odnosima s Rusijom te o pitanju sporazuma o pridruženom članstvu s Ukrajinom, nakon što su ga u travnju na referendumu odbacili nizozemski birači.U ponedjeljak se sastaje Vijeće za vanjske poslove, a u utorak Vijeće za opće poslove. Ministri vanjskih poslova razgovorat će uglavnom p odnosima EU-a s afričkim zemljama te o stanju u Siriji. 

U utorak će ministri vanjskih ili europskih poslova razgovorati u okviru Vijeća za opće poslove o temama koje su na dnevnom redu i na summitu EU-a. Između ostaloga, ministri bi trebali prihvatiti zaključke o proširenju.Austrija i Nizozemska su najavile da će tražiti da se u tekst zaključaka ubaci zamrzavanje pristupnih pregovora s Turskom, koji su otvoreni još 2005. ali od tada nisu daleko odmakli.Istodobno, na marginama sastanka Vijeća za opće poslove održat će se dvije međuvladine konferencije o pristupanju s Crnom Gorom i Srbijom. Očekuje se da bi Crna Gora mogla otvoriti tri nova poglavlja, a ispunila je uvjete i za zatvaranje jednog poglavlja. Što se Srbije tiče, zasad je sigurno da će otvoriti pregovore u poglavlju Javne nabave, a države članice još usuglavašaju stajalište oko otvaranja još dvaju poglavlja Obrazovanje i kultura i Znanost i istraživanje. U ponedjeljak i utorak se održava sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo.U ponedjeljak popodne u Strasbourgu počinje zadnja ovogodišnja plenarna sjednica Europskog parlamenta. Zastupnici bi, među ostalim, trebali prihvatiti novi željeznički paket kojim bi se liberalizirao i putnički promet na europskim željeznicama.Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz uručit će na svečanosti u utorak u podne nagradu Saharov za slobodu mišljenja ovogodišnjim dobitnicama Nadiji Murad i Lamiyi Aji Bashar, dvjema ženama koje su preživjele seksualno ropstvo tzv. Islamske države, a koje se bore za prava iračkih Jazida.

Na marginama plenarne sjednice, Europska pučka stranka (EPP) - najveća politička skupina u Europskom parlamentu - izabrat će svog kandidata za predsjednika EP-a umjesto Martina Schulza. Do sada su četiri kandidata objavila svoju kandidaturu: Francuz Alain Lamossoure, Irkinja Mairead McGuinness, Talijan Antononio Tajani i Slovenac Lojze Peterle.Prema prvotnom dogovoru, na polovici ovoga saziva Europskog parlamenta na mjestu predsjednika umjesto Schulza trebao bi doći kandidat EPP-a. Međutim, u tom slučaju čelnici svih triju europskih institucija bili bi iz iste političke skupine. Ako na čelo Europskog parlamenta dođe netko iz EPP-a, pojačat će se pritisci da dođe do smjene na čelu ili Komisije ili Europskog vijeća.Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker ima petogodišnji mandat od 2014. do 2019. a predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku mandat traje dvije i pol godine, koji se može jednom obnoviti. Sadašnji mandat mu istječe u svibnju sljedeće godine.Socijalisti su već izabrali svog kandidata, šefa svog zastupničkog kluba Giannija Pittellu.Zastupnici će također glasovati o uredbi koja omogućava suspenziju bezviznog režima u određenim okolnostima, poput velikog priljeva izbjeglica, velikog povećanje neutemeljenih zahtjeva za azilom ili poteškoća pri vraćanju nelegalnih migranata. Ta uredba otvara vrata da EU uskoro odobri bezvizni režim Ukrajini i Gruziji.