Dnevne novosti

Nakon radnog vikenda zastupnicima ponestalo entuzijazma

13.12.2016 07:55 ZAGREB, 12. prosinca 2016. (Hina) - Nakon radnog vikenda, zastupnici su u ponedjeljak u gotovo polupraznoj sabornici brzopotezno, s tek kratkim raspravama i gotovo bez uobičajenih replika raspravili nekolicinu zakona, a SDP-ovac Nenad Stazić raspravu o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti iskoristio je kako bi opet prozvao vladajuće zbog dizanja PDV-a u toj branši.
Iako će, kaže, izmjene podržati kako bi pomogli zaposlenima u toj djelatnosti poručio je i kako je zakon beskoristan obzirom da takvom politikom uskoro neće biti ugostitelja. "Nije problem ugostiteljima ni porez ni PDV. Ugostiteljima je problem ZAMP i plaćanje zaštite autorskih prava, a namet nam je izmislio naš bivši predsjednik Josipović", poručio je HDZ-ovac Stevo Culej. Posebno je, kaže, teško malim ugostiteljima u ruralnim sredinama."Recite Vi meni zašto biste Vi skladali ili izvodili glazbu, ja na njoj zarađivao, a da vi od toga nemate ništa? Bi li to vama bilo pravedno? To u moj koordinatni sustav pravednosti ne ide", odgovorio je Stazić.Ne može se, kaže na nečijem radu zarađivati, a da umjetnik od toga nema ništa."Da Vi to ne razumijete meni je posve jasno jer vi o umjetnosti ništa ne znate i to nije vaša vokacija i to ste svojom primjedbom rekli", poručio je Stazić Culeju.Izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti produžuje se rok važenja privremenih rješenja, kako bi se pružanje ugostiteljskih usluga, ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u objektima za koje se vodi postupak ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada, odnosno u objektima za koje stvarni vlasničkopravni odnosi nisu usklađeni sa stanjem u zemljišnim knjigama, neometano nastavilo.

Zastupnici su raspravili i Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova kojim se omogućuje online rješavanje potrošačkih sporova putem interaktivne web stranice, bez potrebe za osobnim dolaskom, osobnim dostavljanjem dokumenata ili dostavljanjem putem pošte. I dok je SDP-ov Peđa Grbin poručio kako će učinkovitost tog zakona ostati dvojbena.HSS-ov Branko Hrg ga je podsjećao kako je rok za usklađenje tog zakona sa europskim zakonodavstvom bio još za vrijeme SDP-ove vlade pa se pitao može li Hrvatska stoga biti kažnjena.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić hvalila je i prijedlog izmjena zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva koji propisuje uredbu da se tijekom pripreme zakonskih i podzakonskih akata treba učiniti procjena učinka propisa na malo i srednje poduzetništvo."Hrvatska danas svojim zakonima nameće veće troškove provedbe nego su u EU pa donošenje propisa stvara zakonodavnu osnovu koja se tiče poboljšanja poslovnog okružja posebno za malo i srednje poduzetništvo odnosno jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva", poručivala je Dalić."Dobro je da postoji procjena učinaka propisa no nije bilo dobro da je ista suspendirana kod donošenja poreznog zakona i takav se stres test se nije provodio", rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.