Dnevne novosti

Rijeka: Za 2017. predložen proračun od 948,2 milijuna kuna, 2,6 posto veći

14.12.2016 07:17 RIJEKA, 13. prosinca 2016. (Hina), Proračun Grada Rijeke za 2017. bit će 948,2 milijuna kuna, što je 2,6 posto više u odnosu prema prošloj godini, odlučeno je u utorak na kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela s kojeg je prijedlog proračuna poslan na razmatranje i prihvaćanje Gradskom vijeću.
Gradskom vijeću poslana je i projekcija proračuna za 2018. od 979 milijuna kuna, koja je 3,3 posto veća u odnosu prema proračunu iz godine prije. Projekcija proračuna za 2019. od 966,8 milijuna kuna predviđa pad proračuna za 1,2 posto u odnosu prema godini prije. U proračunu se predviđena kapitalna ulaganja za sljedeću godinu većinom odnose na izgradnju cesta, a ulagat će se i u vodovod, uređaje za pročišćavanje i odvodnju. 

Gradonačelnik Obersnel rekao je da je predloženi proračun veći od ovogodišnjeg iako će lokalne jedinice novom poreznom reformom izgubiti dio svojih prihoda. Istaknuo je da proračun nije bilo lako sastaviti budući da još nisu razvidne Vladine kompenzacijske mjere s obzirom na gubitak izvornih prihoda gradova.

Rekao je da je osnovna namjera reforme smanjenje cijene rada koju plaćaju poslodavci kako bi dio građana dobio nešto veće plaće te da u gradskoj upravi to podupiru, ali, dodao je, problem je što je riječ o već trećoj poreznoj reformi koja se lomi preko leđa lokalne samouprave jer joj se smanjuju prihodi. Obersnel je istaknuo kako u gradskoj upravi procjenjuju da će, ako kompenzacija bude išla kako je mjerodavni ministar najavio, stvarni manjak u proračunu u konačnici biti oko 20 milijuna kuna.