Dnevne novosti

Vinkovci: Usvojen županijski proračun za 2017. od 838,8 milijuna kuna

16.12.2016 07:10 VINKOVCI, 15. prosinca (Hina), Većinom glasova vijećnika u četvrtak je Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije donijela proračun za iduću godinu u ukupnom iznosu od 838,8 milijuna kuna, a koji je, kako je kazao župan Božo Galić, iako nominalno veći od proračuna za 2016., u stvarnom obimu na razini ovogodišnjeg proračuna. 
"Iako proračun za 2017. izgleda nominalno veći, on je na razini ovogodišnjeg proračuna. Do povećanja sredstava došlo je jer poslovanje vinkovačke i vukovarske bolnice od 2017. ide preko županijskog proračuna", pojasnio je Galić. Istaknuo je kako je proračun trebao biti još i veći da nije došlo do poreznih promjena koje bi se, upozorava, mogle negativno odraziti na prihode županije. 

"Obećanje Vlade je da će se to izbalansirati potporama iz proračuna i tome se nadamo. Ukoliko toga ne bude, bit će teško, ali vjerujemo u obećanja koja nam je dala Vlada", kazao je. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za financije Sandra Adžaga rekla je kako se u proračunu po prvi put nalaze projekti iz Strategije razvoja Vukovarsko-srijemske županije u iznosu od 40 milijuna kuna, te manjkovi iskazani u poslovanju vinkovačke i vukovarske bolnice u iznosu od 159 milijuna kuna, koji se planiraju pokriti iz državnog proračuna. 

Vijećnici su većinom glasova podržali i odluku Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Vinkovci za investicijsko ulaganje čija je procijenjena vrijednost 16.5 milijuna kuna, radi realizacije projekta "Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnoj kirurgiji u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci". Projekt bi se financirao iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, a riječ je o bespovratnim sredstvima u stopostotnom iznosu, kazao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Mato Puljić. 

"Realizacija tog projekta trebala bi korisnicima donijeti bržu i kvalitetniju uslugu, a bolnicama jeftinu i isplativiju uslugu", naveo je Puljić. Na sjednici je usvojen i plan rada Županijske skupštine za 2017. godinu.