Dnevne novosti

Uskok optužio 52 osobe zbog prijevara osiguravajućih kuća

23.12.2016 07:15 OSIJEK, 22. prosinca 2016. (Hina), Uskok je pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv dvojice vinkovačkih odvjetnika, voditeljice hitnog prijema u vinkovačkoj bolnici i iločkog policajca koje tereti da su se zajedno s još 48 osoba udružili radi prijevare osiguravajućih društava, odnosno naplate odšteta temeljem lažne medicinske dokumentacije o ozljedama u prometnim nesrećama.
Na vrhu kriminalnog lanca navodno su bili vinkovački odvjetnici otac Marko i sin Željko Drnasin, policajac Marinko Čorić i liječnica Mirjana Petrović Lukačević. Ne navodeći imena osumnjičenika Uskok je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da optužene tereti za zločinačko udruživanje, primanje i davanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabe osiguranja, prijevare, prijevare u pokušaju te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Skupinu je navodno u "zajedničko djelovanje" povezao prvookrivljeni odvjetnik, nakon čega je iločki policajac ulazio u službene biltene i posredniku dojavljivao podatke o sudionicima prometnih nesreća i njihove adrese.

Po potrebi je iz sustava izvlačio i druge podatke o nesrećama, a za svoj je doprinos dobivao mjesečne naknade od dvije do četiri tisuće kuna.Na temelju policijskih podataka četvrtookrivljeni posrednik je kontaktirao sudionike prometnih nesreća, neistinito se predstavljajući kao zaposlenik odvjetničkog ureda i nudio im zastupanje.

Pritom ih je "upućivao kako mogu ostvariti naknadu štete i davao im upute da simuliraju bolove u predjelu vrata, glavobolju i postojanje strahova uslijed prometne nesreće, posebno naglašavajući kako se ti bolovi i ozljede medicinski ne mogu osporiti", navodi Uskok.

Dodaju da su lažni oštećenici po posrednikovom naputku potom odlazili kod optužene vinkovačke liječnice s kojom je Drnasin prije dogovorio hitan prijem, a nakon toga i "nepotrebno liječenje i terapeutske postupke kako bi se prikupljanjem neistinite medicinske dokumentacije ostvarila čim veća neosnovana naknada nematerijalne štete".

Po dovršetku tobožnjeg liječenja odvjetnici su u ime okrivljenih lažnih oštećenika osiguravajućim društvima podnosili zahtjeve za naknadu štete, svoje troškovnike i neistinitu medicinsku dokumentaciju. Od kolovoza 2015. do 10. veljače ove godine optuženi odvjetnici su podnijeli zahtjeve za naknadu nematerijalne štete od preko 300 tisuća kuna i zahtjeve za naknadu odvjetničkog troška od preko 35 tisuća kuna. Osiguravajuća društva su temeljem lažne dokumentacije u konačnici isplatila 54.915 kuna odštete i 13.750 kuna odvjetničkih troškova, izvijestio je Uskok.