Dnevne novosti

Vlada: Dva milijuna kuna za Memorijalni centar u Škabrnji

28.12.2016 07:15 ZAGREB, 27. prosinca 2016. (Hina), Hrvatska će država s dva milijuna kuna sufinancirati izgradnju općinske zgrade s Memorijalnim centrom u Škabrnji, jednom od simbola stradanja u Domovinskom ratu.

Rješenje o odobrenju sredstava na teret proračunske zalihe za ovu godinu Vlada RH je donijela na sjednici u četvrtak. Pomoć države zatražila je sama Škabrnja koja u svom ovogodišnjem proračunu od 8, 2 milijuna kuna, nema dovoljno sredstva za izgradnju općinske zgrade s Memorijalnim centrom. Za tu je namjenu u ovoj godini planirano svega 300 tisuća kuna, a u projekcijama za dvije iduće godine po 200, odnosno sto tisuća kuna. Temelji kamen za budući Memorijalni centar na Ražovljevoj glavici, spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civile Škabrnje ubijene u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata, položio je još 2012. godine tadašnji predsjednik Ivo Josipović, a općinske vlasti tada su procijenile da će projekt stajati deset milijuna kuna. 

Financijska zahtjevnost te stečaj građevinske tvrtke koja je na njemu radila, glavni su razlozi što projekt još nije priveden kraju. Pomoć općini da ga čim prije završi jesenas je, na 25. obljetnicu stradanja Škabrnje, obećala i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.  Projekt je zgrada katnica od gotovo 400 metara četvornih s trijemom od 70 'kvadrata'. U prizemlju zgrade bit će društvene i prostorije za udrugu branitelja, na katu će se smjestiti općinski uredi, a na južnom kraju zgrade stilizirano spomen obilježje.  Odobravajući joj sredstva, Vlada je od općine Škabrnja zatražila da po utrošku odobrenih joj sredstava izvijestiti resorno Ministarstvo financija o zakonitom, namjenskom i svrhovitom trošenju. Izvješće mora sadržavati obrazloženje namjenski utrošenih sredstava te kopije računa i izvoda kojima se potvrđuje da su računi podmireni. Neutrošena i nenamjenski utrošena sredstva, općina je dužna vratiti u proračun.