Dnevne novosti

Aleksić najavio dva zakonska prijedloga

19.01.2017 07:15 ZAGREB, 18. siječnja 2017. (Hina), Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić rekao je u srijedu kako je pripremio dva zakona - prvi bi trebao zaustaviti "manipuliranje kamatnim stopama koje provode hrvatske banke", a drugi bi pomogao dužnicima koji su ugovorili kredite s, kako je rekao, navodno ilegalnim zadrugama koje nisu imali licencu za rad u Hrvatskoj da lakše dođu do pravde.
"Prvim zakonom problematika se rješava na način da se u svakom kreditu u kojem nije određena fiksna kamatna marža ona se određuje na temelju početnih uvjeta kreditiranja. Ja na tome radim već godinama i još uvijek nikom nije došlo do pameti da na taj način to treba napraviti", rekao je Aleksić nakon stanke koju je u Saboru zatražio o toj temi.

Banke, tvrdi, kradu ljudima novac jer na temelju ugovorne odredbe koja ne postoji već na temelju odredbe koju su samovoljno odredili manipuliraju kamatnim stopama i uzimaju veće kamate nego što bi smjele.Drugim zakonom, pojasnio je, omogućilo bi se da lakše vode svoje sudske postupke svim dužnicima koji su sa zadrugama koji nisu imali licencu za poslovanje u RH ugovorili kredite."Nadam se da će Most i HDZ kojima sam poslao ove prijedloge njih i prihvatiti i zajedno sa mnom uputiti u proceduru", rekao je Aleksić.