Dnevne novosti

U Vukovaru predstavljen nacrt zakona o poticanju ulaganja u taj grad

05.04.2017 07:25 VUKOVAR, 4. travnja 2017. (Hina), Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava predstavio je u utorak nacrt prijedloga Zakona o poticanju ulaganja na području Grada Vukovara koji je još u siječnju upućen predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, a trebao bi, ukoliko bude prihvaćen, zamijeniti postojeći Zakon o Vukovaru, donesen 2001.
"U prijedlogu novoga zakona zadržali smo i neke stavke staroga zakona, ali donijeli i niz novih stavki koje bi trebale potaknuti razvoj poduzetništva. Očekujemo da će nacrt zakona ući u hitnu saborsku proceduru", rekao je Penava i izrazio uvjerenje da će zakon biti izglasan do ljeta. Prema tom prijedlogu, poduzetnik koji posluje u Vukovaru ne bi plaćao porez na dobit ako zapošljava najmanje 10 radnika na neodređeno vrijeme koji imaju prebivalište i borave na području Vukovara.

Poduzetnik koji zapošljava od 3 do 9 radnika na neodređeno vrijeme plaćao bi 50 posto propisane stope poreza na dobit. Isto tako poduzetnici imaju pravo na povrat 50 posto uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za svakoga osiguranika, odnosno, svoga zaposlenika koji ima zasnovan radni odnos i prebivalište u Vukovaru. 

Po Penavinim riječima, motiv za donošenje zakona je činjenica da postojeći Zakon o Vukovaru nije polučio rezultate zbog kojih je donesen. Kazao je i kako se Vukovar ne može uspoređivati s drugim gradovima i područjima u Hrvatskoj s obzirom da se radi o gradu koji je pretrpio 9,5 milijardi kuna izravne ratne štete pri čemu su one neizravne i 4 do 5 puta veće.