Dnevne novosti

Kujundžić: U Vladi postignut dogovor oko isplate dijela duga veledrogerijama

06.04.2017 07:15 ZAGREB, 5. travnja 2017. (Hina), Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u srijedu kako je u Vladi postignut dogovor da se idućih mjeseci isplati dio dospjelog druga veledrogerijama a, kako se doznaje, novi sastanak s njihovim predstavnicima održat će se u ponedjeljak.
"U Vladi smo postigli dogovor da se veledrogerijama plati određeni iznos dospjelih dugovanja narednih mjeseci, kako bi im olakšali normalno funkcioniranje, te osigurali da će bolnice dobivati sve što je potrebno pacijentima", izjavio je Kujundžić novinarima ne želeći reći o kojem se iznosu radi.

Ukupan iznos koji država duguje veledrogerijama za isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama iznosi 2,5 milijarde kuna, pri čemu je gotovo dvije milijarde kuna dospjeli dug. Predstavnik veledrogerija Jasminko Herceg izjavio je prošloga tjedna, nakon razgovora u Ministarstvu zdravstva, kako bi ih u ovom trenutku kratkoročno zadovoljila financijska injekcija od 500 milijuna kuna, ali su potrebna dugoročna rješenja jer veledrogerije ne mogu više financirati zdravstveni sustav, budući da i same imaju milijardu kuna duga prema bankama.

Dodao je kako je najveći problem što kod pojedinih bolnica isplata duga kasni od 700 do 900 dana.